Δήμος Κρωπίας: Πως εξελίσσεται το αντιπλημμυρικό έργο στο ρ. Ξερέα

Οι εργασίες οι οποίες εξελίσσονται στην περιοχή ρέματος Ξερέα Αγίας Μαρίνας Κορωπίου συναντούν, όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερες καθυστερήσεις από αρχαιολογικές ανασκαφέςΤο τελευταίο εύρημα στην οδό Λουμπάρδας είναι ένα αρχαίο τοιχίο-κρηπίδωμα του ρέματος μήκους 22 μέτρων και πλάτος 80 εκατοστά. 

Είναι γνωστό στα συνεργεία της αναδόχου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας ότι οι αρχαιότητες βρίσκονται, σε βάθη από 1 μέτρο  έως και 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και λόγω των προσχώσεων είναι δύσκολο από πριν να εντοπιστούν. Η αρχαιολογική υπηρεσία έκρινε ως σημαντικά τα ευρήματα για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αποφάσισε τη διάσωσή τους και την μεταφορά τους, εκτός ρέματος, σε άλλη θέση που να είναι επισκέψιμη.

Ως γνωστόν ο Δήμος Κρωπίας δεν έχει στην κατοχή του δημοτικές ιδιοκτησίες στην Αγία Μαρίνα ενώ καθυστερεί ακόμα, η κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως της λόγω και των συνεχών ενστάσεων κατοίκων Αγ.Μαρίνας ως προς την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους. Για το λόγο αυτό έπρεπε να βρεθεί άμεσα ο κατάλληλος χώρος ώστε να τοποθετηθεί το αρχαιολογικό εύρημα και να αναδειχθεί.  

Η θέση βρέθηκε μετά από συνεννόηση Δημάρχου Κρωπίας, σε ιδιοκτησίες που κατά 100% ρυμοτομούνται, και ανήκουν στις Κορωπιώτικες οικογένειες, Λέκκα και Αναγνώστου. Συγκεκριμένα παραχώρησαν στο Δήμο Κρωπίας, τα πατρογονικά τους ακίνητα,  κοινόχρηστους χώρους των ιδιοκτησιών τους,  οι οικογένειες,  Χρήστου Αναγνώστου, Παύλου και Σωτηρίου Λέκκα, Σταματίνας Λέκκα και Ελένης Λέκκα.Ο Δήμος Κρωπίας ευχαριστεί τις οικογένειες του Δήμου για την άμεση προσφορά τους προς όφελος της περιοχής της Αγίας Μαρίνας, της προβολής και ανάδειξής της. 

Η δέσμευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε πρόσφατη συνεδρίαση Δήμου, Περιφέρειας Αττικής και Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, είναι ένα χρονοδιάγραμμα ασφαλούς μεταφοράς και τοποθέτησης των ευρημάτων της τάξεως των δύο μηνών.  

 

Recommended For You

About the Author: efoni