Δήμος Κρωπίας: Απολογισμός του Α’ εξαμήνου 2022, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Σύμφωνα με την πρόσφατη υπηρεσιακή ενημέρωση του Δήμου Κρωπίας προς την Ειδική Γραμματεία για την προστασία ζώων συντροφιάς του Υπ.Εσωτερικών για τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων συντροφιάς (σ.σ συστάθηκε στις 9.06.2022 με απόφαση Πρωθυπουργού με σκοπό την παρακολούθηση εφαρμογής του νέου νόμου 4830/2021) που αφορά το πρώτο 6μηνο του 2022 έχουν εξαχθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα: 80 περισυλλογές σκύλων εκ των οποίων 72 σημάνθηκαν ηλεκτρονικά και 28 περισυλλογές γατιών.

 

Εμβολιάστηκαν, 63 σκύλοι και 22 γάτες. Στειρώθηκαν, 35 σκύλοι και 17 γάτες. Αποπαρασίτωση έγινε σε 77 σκύλους και σε 26 γάτες. Διαδικασία αναδοχής έγινε σε 6 σκύλους ενώ υιοθεσία έγινε σε 33 σκύλους και σε 16 γάτες. Επανένταξη στο οικείο περιβάλλον ή μετακίνηση έγινε για τα υπόλοιπα ζώα. Στο σημαντικό ζήτημα του ελέγχου της λεϊσμανίωσης ανιχνεύτηκαν, 7 σκύλοι ως θετικοί και τους χορηγήθηκαν θεραπεία ενώ 3 σκύλοι κατέληξαν από την νόσο.

Ο Δήμος Κρωπίας έχει, συστήσει την 5μελή επιτροπή του ν.4830/2021, ενώ έχει καταρτίσει και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βάσει του οποίου σταδιακά εφαρμόζει τις νέες πολιτικές διαχείρισης. Για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης σε χρηματοδότηση η οποία δεν έχει ακόμα αποδοθεί στο Δήμο Κρωπίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι Δήμοι δαπανούσαν δεκαπλάσια ποσά σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι εκστρατείες και δράσεις ενημέρωσης για τις υιοθεσίες-αναδοχές και στειρώσεις αλλά και για την πάταξη των φαινομένων εγκατάλειψης ζώων που αποτελούν κρίσιμους κρίκους στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των αδεσπότων ζώων στο Δήμο Κρωπίας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ιατρός, Σπυρίδων Κόλλιας όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει, «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανεξαρτήτως νέων νόμων. Η παρέμβαση για την κάλυψη των νομοθετικών υποχρεώσεων είναι περισσότερο μια κίνηση απέναντι στη συνείδησή μας, ως φορέας Ο.Τ.Α., ότι κάνουμε ότι μπορούμε με ελάχιστο προσωπικό και κρατικούς πόρους αλλά με πολλούς εθελοντές, αιρετούς, στελέχη του Δήμου και μέλη της τοπικής μας κοινωνίας για την προστασία των αδέσποτων ζώων και την αποφασιστική μείωση του αριθμού τους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε «ψυχές της Θεϊκής δημιουργίας» να βασανίζονται από τις συνέπειες της Ανθρώπινης δράσης», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ.Κόλλιας.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης τέλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων του 6μηνου απολογισμού, εξέφρασε για άλλη μια φορά τον προβληματισμό του για μια νέα αύξηση της τάσης εγκατάλειψης ζώων μετά τα lock down της πανδημίας ενώ ήταν πολύ δεικτικός απέναντι σε όσους ασυνείδητους πολίτες αντιμετωπίζουν ως «παιχνίδι» τα ζώα ή «εργαλειακά» για πρόσκαιρους λόγους και μετά τα εγκαταλείπουν καθώς και για άλλες ενέργειες ασυνείδητων που εγκαταλείπουν στη μεγάλη επικράτεια του Δήμου, ζώα από άλλες περιοχές της Αττικής.

Recommended For You

About the Author: efoni