Δήμος Διονύσου: Θερμή υποδοχή και ξενάγηση στο Βωμό του Διονύσου εκπαιδευτικών από Ρουμανία, Ισπανία και Σλοβενία

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου στη σύμπραξη ανταλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων, για το πρόγραμμα Erasmus, στην οποία συμμετέχουν συντονιστές εκπαιδευτικοί από τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, ομάδα εκπαιδευτικών από το εξωτερικό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί εδώ και λίγες μέρες τη χώρα μας.

Το τίτλος του project που υλοποιείται μέσω  της συγκεκριμένης σύμπραξης είναι «Change your lifestyle και αποσκοπεί στην αναζήτηση τρόπων, μεθόδων και στρατηγικών που θα οδηγήσουν μαθητές και μαθήτριες στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο Δήμος Διονύσου (Αντιδημαρχία Παιδείας και Σχολική Επιτροπή Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου υποδέχτηκαν ομάδα εκπαιδευτικών από τις πόλεις Suceava (Ρουμανία), Valencia (Ισπανία) και Sezana (Σλοβενία), ενώ σημειώνεται ότι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τη χώρα μας λόγω περιορισμών Covid-19 οι εκπρόσωποι της πόλης Kocaeli από την Τουρκία.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Παλιού Σταθμού Τρένου του Διονύσου από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Νέων Τεχνολογιών & Καινοτομίας Σπύρο Αρνή, την Πρόεδρο της  Σχολικής Επιτροπής Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τόκα, το Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου Αντώνη Χριστόδουλο, και την Τοπική Σύμβουλο Διονύσου Καλλιόπη (Πόπη) Οικονομάκου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και το Διευθυντή του Σχολείου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα 13 (από τα 15 συνολικά) αγάλματα που βρίσκονται στο χώρο του Παλιού Σταθμού και τα οποία δημιούργησαν κορυφαίοι γλύπτες το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη των εκπαιδευτικών στον αρχαιολογικό χώρο του «Βωμού του Διονύσου» στη Ραπεντώσα, όπου βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο  του Ιερού του Διονύσου (στον αρχαίο Αττικό Δήμο της Ικαρίας, που είναι ο σημερινός Διόνυσος) και ξενάγησή τους από την αρχαιολόγο κα Δασκαλάκη. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα καθώς σηματοδοτεί την αρχή της λατρείας του Διονύσου στην Αττική, την αρχή της καλλιέργειας της αμπέλου και της τέχνης της  οινοποιίας, ενώ παράλληλα είναι ο τόπος γέννησης του αρχαίου δράματος.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εβδομάδας κατάρτισης, η οποία έχει ως θέμα «The way to a healthy lifestyle», προγραμματίστηκαν επισκέψεις της ομάδας εκπαιδευτικών στο Κέντρο Πολιτισμού «Χορεύρεσις», στο Σύλλογο Τοξοβολίας ΣΟΑ Ερμής και στον  Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Εκάλης για διάφορες επιμορφώσεις και σεμινάρια (όπως π.χ. για τα οφέλη της τοξοβολίας και του παραδοσιακού χορού στην υγεία, για τη θεραπευτική ιππασία, για  τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αναλλοίωτες αξίες της Ολυμπιακής Παιδείας από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και για την Αγωγή Υπαίθρου στην εκπαίδευση).

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Δήμο Διονύσου, σε συνεργασία με τους τοπικούς  αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και σε χώρους και μνημεία που θα προβάλλουν παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας (Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, Καλλιμάρμαρο Στάδιο, Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας κλπ).

Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών στη χώρα μας αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης δήλωσε σχετικά:

«Προγράμματα όπως το Erasmus προωθούν τη φιλία, τη συνεργασία αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ λαών με διαφορετική κουλτούρα. Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σλοβενία και είχαμε την ευκαιρία να τους δείξουμε κάποιες από τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και να τους ξεναγήσουμε στο μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο του Βωμού του Διονύσου στη Ραπεντώσα. Συγχαρητήρια στο Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και προς όλους εκείνους που στηρίζουν τέτοιες δράσεις. Ο Δήμος Διονύσου πιστεύει σταθερά στην εξωστρέφεια και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Αισιοδοξούμε και ελπίζουμε ότι με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών και τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων Covid-19  σε όλο τον κόσμο, αντίστοιχες δράσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ελευθερία».  

Recommended For You

About the Author: efoni