Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Μια πόλη πλήρως φιλική στα ΑμεΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αναλυτικά αυτοψία για την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην πόλη, σε ό, τι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλα τα σημαντικά δημόσια σημεία της πόλης, προκειμένου να ενημερωθεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την πλήρη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Παράλληλα, προκειμένου τα άτομα αυτά να ενημερωθούν και να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους παρέχονται, των σημαντικών σημείων και όλων των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που χρησιμοποιούνται από κοινό (δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, πολιτιστικοί χώροι, δημοτικά θέατρα, κινηματογράφοι, ιδιωτικές επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής,  φαρμακεία,  αγορές – υπεραγορές, πρατήρια καυσίμων), όπως και οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, θέσεις στάθμευσης), πρόκειται να δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει τη δυνατότητα να βλέπει την  πρόσβαση  στα σημεία που επιθυμεί να επισκεφτεί, να επιλέγει την διαδρομή προς και από αυτά, αλλά και να διαπιστώνει τις εξυπηρετήσεις που αυτά διαθέτουν (θέσεις στάθμευσης Αμεα, ράμπες, Wc Aμεα), καθιστώντας τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μία πόλη πλήρως φιλική στα ΑμεΑ.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει εντάξει την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε όλες τις τεχνικές παρεμβάσεις και σε όλα τα δημοτικά έργα. Έχουν κατασκευαστεί πληθώρα ραμπών σε δημόσια κτίρια, σε πεζοδρόμια και σε σχολικές μονάδες της πόλης, έχουν δημιουργηθεί (και αστυνομεύονται αυστηρά) ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ συμπεριλαμβανομένου και της μοναδικής στη χώρα, θέσης φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου για αποκλειστική χρήση από ΑμεΑ, ενώ από το 2017 έχει τοποθετηθεί στο Δημαρχείο της πόλης ανελκυστήρας αποκλειστικά για ΑμεΑ.

Τέλος, υπάρχει αναφορά ειδικά στη νέα Πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη, όπου ο συνολικός σχεδιασμός της πλατείας έχει γίνει με γνώμονα την απόλυτη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία και περιμετρικά αυτής, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και αναπηρικά αμαξίδια.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά και τη νέα αυτοψία που είναι σε εξέλιξη, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Η δημιουργία υποδομών για τη διευκόλυνση των συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση όλων μας. Μία σύγχρονη πόλη δεν μπορεί να θεωρείται ανθρώπινη και πολιτισμένη αν δεν διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για την ελεύθερη μετακίνηση και την ανεμπόδιστη προσέλευση των ΑμεΑ σε όλους του δημόσιους χώρους. Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε ούτε να μειώσουμε την ένταση των ενεργειών μας σ΄αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να πετύχουμε συνολικά το στόχο δημιουργία μίας πόλης πραγματικά φιλική για τα ΑμεΑ όλων των κατηγοριών».

Αναλυτικά αναφέρουμε τα σημεία που διενεργούνται οι αυτοψίες και η καταγραφή:

Δ.Ε. Βούλας

– Παραλιακό μέτωπο Βούλας και Καβουρίου
– Πάρκο οδού 28ης Οκτωβρίου και ευρύτερη περιοχή
– Οδός Πρίγκηπος Πέτρου και ευρύτερη περιοχή
– Πάρκο πλατείας Αγγ. Αποστολάτου
– Περιοχή πέριξ της Πλατείας Σοφοκλή Βενιζέλου και Οδού Σωκράτους
– Πεζοδρόμια και χώροι επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης
– Εμπορική ζώνη και πάρκα της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Ιμίων
– Πεζοδρόμια και χώροι επί της Λεωφόρου Καλύμνου

Δ.Ε. Βουλιαγμένης

– Χώροι και διαδρομές περιπάτου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
– Χώροι περιμετρικά της Πλατείας Νυμφών και της ευρύτερης περιοχής
– Χώροι επί της Οδού Αλ. Παναγούλη

Δ.Ε. Βάρης

– Πεζοδρόμια και χώροι επί της Λεωφόρου Ευελπίδων
– Εμπορική ζώνη επί της Λεωφόρου Αναγυρούντος και της ευρύτερης περιοχής
– Εμπορική ζώνη επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου – Βάκχου,  στην ευρύτερη
περιοχή και στα  επιμέρους σημεία ενδιαφέροντος
– Παραλιακή ζώνη Βάρκιζας
– Εμπορική ζώνη Βάρκιζας (Λεωφ. Ποσειδώνος, οδός Αφροδίτης, οδός Απόλλωνος)
– Πλατεία Ζησιμοπούλου και ευρύτερη περιοχή

Σε όλη την έκταση του Δήμου

– Παιδικές χαρές ,πάρκα, πλατείες
– Θέσεις στάθμευσης

– Σχολικές μονάδες
– Αθλητικές εγκαταστάσεις
– Εκκλησίες
– Δημόσια κτίρια – οργανισμοί κοινής ωφέλειας
– Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, διαγνωστικά κέντρα
– Καταστήματα εστίασης
– Δημοτικά θέατρα, κινηματογράφοι
– Πλαζ και ελεύθεροι χώροι κολύμβησης
– Φαρμακεία
– Πρατήρια υγρών καυσίμων
– Τεχνικά έργα σε εξέλιξη  και παρουσίαση της κατάστασης προσβασιμότητας τους,
μετά το πέρας  των  εργασιών τους.

Για τους υπαίθριους χώρους και τις υπαίθριες διαδρομές θα καταγραφούν τα στοιχεία σχεδιασμού πεζοδρομίων, χώρων στάθμευσης, ραμπών, σήμανσης και θα αξιολογηθούν ως προς τις προδιαγραφές, όπως ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία και την οδηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «Σχεδιάζοντας για όλους».

Στα κτίρια, θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία που εξετάζονται στις μελέτες προσβασιμότητας, (είσοδοι, ράμπες, μηχανικά μέσα ανύψωσης, χώροι υγιεινής, σημάνσεις διαδρόμων), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την οδηγία «Σχεδιάζοντας για όλους».

Recommended For You

About the Author: efoni