Δήμαρχος Σαρωνικού: «Οι ανεμογεννήτριες να μην τοποθετούνται με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα»

Την αταλάντευτη βούλησή τους να αντιταχθούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος εξέφρασαν κάτοικοι και δημοτικές αρχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, κατά την εκδίκαση της κύριας παρέμβασης του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και των ασφαλιστικών μέτρων όλων των πλευρών, στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου.  

Από την πλευρά του δήμου Σαρωνικού, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων, ότι η επίδικη έκταση ανήκει σε περιοχή προστασίας ορεινών όγκων, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 2003, και κατά συνέπεια απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παράλληλα, βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή και οι εργασίες της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ, πραγματοποιούνται χωρίς να έχουν συνταχθεί αναγκαίες προβλεπόμενες μελέτες. Τονίστηκε δε,  ότι ιδιοκτήτης και νομέας της περιοχής είναι οι κάτοικοι των Καλυβίων, δια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού,  οπότε οι ενέργειες της εταιρείας πραγματοποιούνται χωρίς νόμιμο δικαίωμα.

«Ως κοινωνία είμαστε σε εγρήγορση μέχρι να τελειώσει η μάχη αυτή. Είναι πασιφανές ότι απουσιάζει ένα σύγχρονο, λειτουργικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποτέλεσμα να τοποθετούνται με γνώμονα τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την καταλληλότητα των περιοχών και τη διαβούλευση με τους κατοίκους.  Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει οριοθετήσεις των περιοχών όπου μπορούν να χωροθετηθούν ανεμογεννήτριες. Όλος ο προοδευτικός κόσμος είναι υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο η αυθαιρεσία και η απουσία προγραμματισμού, πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Ενώ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη σημείωσε: «Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο όρος. Το Πάνειο έχει ιστορία και είναι πόλος έλξης για πλήθος δραστηριοτήτων. Θέλουμε κι ελπίζουμε να παραμείνει πράσινο γιατί αν μπουν ανεμογεννήτριες μόνο πράσινο δεν θα είναι».  Ο Δημήτρης Παπαχρήστου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και επικεφαλής της κοινής διαπαραταξιακής επιτροπής δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής δήλωσε: «Δώσαμε μια μεγάλη  νομική μάχη για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πανί μας . Ήρθαμε  μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων προκειμένου να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία του και περιμένουμε θετικό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους».

Σημειώνεται ότι μέχρι την οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, διατηρείται σε ισχύ η προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει σε εργασίες εγκατάστασης.  Δημοτικές αρχές και κάτοικοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 8 Ιουνίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όπου συζητείται η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης της ανεμογεννήτριας, ύστερα από προσφυγή των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Τέλος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου δημάρχων για την αειφορία, κατά την οποία ο Πέτρος Φιλίππου ενημέρωσε τους δημάρχους για τις νεότερες δικαστικές εξελίξεις αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες. Όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να κερδηθεί για λογαριασμό των πολιτών και του περιβάλλοντος και σχεδίασαν τα νέα βήματά τους προκειμένου η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει την ασπίδα του αγώνα τους.

Recommended For You

About the Author: efoni