Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η οποία και φέτος τιμάται σε μία περίοδο που η υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές, είναι ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τη διαχρονική αξία πως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, δεν έχουν σύνορα.

Καθημερινά συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη αναγκάζονται να ξεριζωθούν, να εγκαταλείψουν την πατρίδα, τα σπίτια, τις οικογένειές τους για να σώσουν τις ζωές τους και να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους με όσα μέσα διαθέτουμε, έμπρακτα αλλά και να συνεργαστούμε για να διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο μια ασπίδα προστασίας των προσφύγων.

Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια εργάζεται προς την κατεύθυνση υποστήριξης και παροχής βοήθειας των Προσφύγων.

Η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα συγκεκριμένες δομές και δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασική μας προτεραιότητα, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτούνται με το ποσό των 130 εκ. ευρώ, πάνω από 242 κοινωνικές δομές, από τις οποίες έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας έχουμε θέσει την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μεταξύ των δομών που χρηματοδοτούμε είναι 57 Κέντρα Κοινότητας σε ορισμένα από τα οποία λειτουργούν και παραρτήματα ένταξης μεταναστών.

Παράλληλα έχουμε ενισχύσει με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές 7 Κέντρα Κοινότητας και 3 Κέντρα Ένταξης Μεταναστών στην Αττική, με πόρους του ΠΕΠ Αττικής ύψους 772.200 ευρώ, ενώ μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει είναι και η χρηματοδότηση μέσω ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, με 5 εκ.ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί το Δίκτυο Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας σε δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στην Αττική.

Τόσο από τη θέση του Περιφερειάρχη της Αττικής, όσο και από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ εργάζομαι προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ειδικό πλαίσιο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης.

Επιπλέον στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία την Α’ Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών-Αιγινήτειο Νοσοκομείο πραγματοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά στους μετανάστες. Μεταξύ άλλων γίνεται διερεύνηση των στάσεων του κοινού απέναντι στους πρόσφυγες και σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται πρόγραμμα ενδυνάμωσης των εργαζομένων σε δομές για το προσφυγικό ζήτημα.

Υποχρέωση κάθε σύγχρονης κοινωνίας, των χωρών της Ευρώπης και όλου του κόσμου είναι να βρει λύσεις προκειμένου κανένας συνάνθρωπός μας να μην βρίσκεται στο περιθώριο και να μην αισθάνεται διαφορετικός.

Recommended For You

About the Author: efoni