Γ. Οικονόμου: Ανιχνεύθηκαν πάνω από 15.500 κρούσματα μέσω των self test στα σχολεία

Η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων για τον κορoνοϊο είναι βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα self test για τους δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις που γονείς δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν self test από φαρμακεία, τις οποίες απέδωσε σε «ζήτημα διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης» και όχι σε έλλειψη αποθέματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ανοίγουν τα σχολεία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η κυρίαρχη πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Σχολεία: 15.547 κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω των self test

Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου, μέσω των self test, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού». «Εννέα στους δέκα δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ έκανε λόγο για τον μεγαλύτερο έλεγχο πληθυσμού έως τώρα, επισημαίνοντας ότι διενεργήθηκαν τεστ σε περίπου 1,6 εκατ. άτομα.

«Περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και αρρυθμίες» – 850 προσλήψεις

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους. «Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση – πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις».

«Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά»

Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. «Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορωνοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών ( σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023» είπε.

Για το ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται». Σημείωσε ότι παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία– πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία για κορoνοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις ΜΕΘ.

«Με αυτά τα δεδομένα, προχωρούμε σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο ΕΣΥ από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε επιπλέον 300-400 κλίνες Covid, πέρα από τις 300 που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα» είπε και ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι, επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, ενώ οι μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα, από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτεταμένη δωρεάν συνταγογράφηση»

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχουν διατεθεί πάνω από 320 εκατ. ευρώ για δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ μέχρι στιγμής, ενώ επεσήμανε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτεταμένη δωρεάν συνταγογράφηση. Αντίθετα, όπως είπε, στην Ελλάδα, όποιος επιθυμεί μπορεί να μεταβεί σε σημεία που βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχου.

Ως προς τη χρονική ισχύ των μέτρων, τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται έγκαιρα.

Νέο πακέτο 400 εκατ. ευρώ  για τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- συνεχίζει να αντιμετωπίζει την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προκαλεί αναταράξεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει διαθέσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ.

«Από αυτόν, μάλιστα, το μήνα επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, διαθέτοντας για τον Ιανουάριο, άλλα 395 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που περιλαμβάνει πλέον και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αλλά και για να μην αυξηθεί και, κυρίως, για να μην περάσει το κόστος παραγωγής στις τιμές των προϊόντων, στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά.  Το πρόγραμμα αυτό -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός-  θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας και θα προβλέπει επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται».

Η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, περιλαμβάνει:

  • Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα νοικοκυριά αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh, ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο της κάλυψης έως και 90% της ανατίμησης σε σχέση με αυτή που είχαν τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι. Και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά στην κάλυψη του 70% της αύξησης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ευρώ ανά MWh.
  • Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο: Η επιδότηση των  οικιακών τιμολογίων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Επιπλέον θα δοθεί και έκπτωση από τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ύψους 20 ευρώ  ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους.
  • Παράλληλα, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.

Σε ισχύ η πλατφόρμα για απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-29 ετών

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι από σήμερα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι ηλικίας από 15-29 ετών θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Ερωτηθείς για τον East Med, είπε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει ανεξάρτητα από τη διαδικασία όδευσης των αγωγών.

Ως προς τις απειλές σε βάρος του πρύτανη του ΑΠΘ, στον απόηχο της εκκένωσης -έπειτα από 34 χρόνια- κατάληψης στον χώρο του πανεπιστημίου, κάλεσε όλα τα κόμματα να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους με ξεκάθαρο τρόπο.

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni