Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες για την επιστροφή τους

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν και επίσημα να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με σκοπό να συζητήσουν για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η αιφνίδια αυτή ανακοίνωση για την επικείμενη επίσημη συνάντηση Λίνας Μενδώνη και Λόρδου Πάρκινσον, ήρθε την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στις πατρίδες του (ICPRCP) που αυτή την εβδομάδα πραγματοποιεί την 23η συνεδρίασή της στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η βρετανική κυβέρνηση δέχεται να προσέλθει σε επίσημο διάλογο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν.

Η επιτροπή της UNESCO εξετάζει την περίπτωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το 1984. Σε πολλές περιπτώσεις, η UNESCO επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου ως προς αυτό.

Μάλιστα, η 22η σύνοδος της ICPRCP τον Σεπτέμβριο του 2021 καλούσε την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν μια ικανοποιητική διευθέτηση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική, πολιτιστική, νομική και νομική και ηθική διάσταση». Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε των θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λονδίνο.

Η ICPRCP λέει ότι έστειλε δύο επιστολές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022 ζητώντας πληροφορίες και προτείνοντας τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, στις 8 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2022 αντίστοιχα, απάντησαν θετικά για τη συνέχιση του διαλόγου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε αίτημα στην UNESCO να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, Λόρδου Πάρκινσον.

Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Λίνα Μενδώνη και αναμένεται να οριστεί ημερομηνία συνάντησης των δύο πλευρών, αναφέρει η ICPRCP.

Recommended For You

About the Author: efoni