Γλυκά Νερά: Tι λέει η ιατροδικαστής που βρέθηκε μπροστά στο φρικιαστικό έγκλημα

“Είναι πολύ σκληρή αυτή η δουλειά και κάποιες φορές γίνεται ακόμα σκληρότερη”, λέει χαρακτηριστικά στο “Βήμα της Κυριακής” η ιατροδικαστής – προϊσταμένη Εργαστηρίου στο ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία βρέθηκε μπροστά στο φρικιαστικό έγκλημα, στα Γλυκά Νερά, στις 11 Μαΐου 2021.

Το θέαμα που αντίκρισε φτάνοντας στο σπίτι, όπου σημειώθηκε η οικογενειακή τραγωδία, ήταν φρικιαστικό: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το πρωινό της 11ης Μαΐου, όταν μπήκα στη σκηνή του εγκλήματος. Μια νεαρή κοπέλα δολοφονημένη στο κρεβάτι της, ένα σκυλί κρεμασμένο στην σκάλα και ένα ορφανό μωρό έξω στον δρόμο σε κάποια αγκαλιά. Είναι πολύ σκληρή αυτή η δουλειά και κάποιες φορές γίνεται ακόμα σκληρότερη».

Η ιατροδικαστική έκθεση σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέκυψαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας ήταν αυτά που οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο: η 20χρονη Κάρολαϊν Κράουτς δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μπροστά στα μάτια της -τότε 10 μηνών- κόρης τους, Λυδίας.

«Παρέδωσα εγκαίρως τις ιατροδικαστικές εκθέσεις του θύματος και του δράστη κλήθηκα να δώσω περισσότερες εξηγήσεις όταν υπήρχε ένα νέο εύρημα και περίμενα τη στιγμή της κάθαρσης» συμπλήρωσε.

13 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021

Η ιατροδικαστής αναφέρθηκε και στις 13 γυναικοκτονίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέσα στο 2021, αριθμός που αποτελεί “μαύρο” ρεκόρ για την Ελλάδα.

“Φαίνεται ότι μετά την περίοδο της καραντίνα, υπάρχει πράγματι έξαρση του φαινομένου της βίας και θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνει μία σοβαρή κοινωνιολογική θεώρηση του φαινομένου. Από την πλευρά του ιατροδικαστή, έχω να σας πω ότι δεν βλέπουμε μόνο αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά αυξημένη βία σε κάθε πτυχή της ζωής, ακόμη και στο σχολείο μεταξύ των μαθητών, ή και στο δρόμο μεταξύ αγνώστων οδηγών. Επίσης, είναι πολύ αυξημένες οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, δυστυχώς όμως οι αναφορές γίνονται μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, οπότε η συμβολή της ιατροδικαστικής εξέτασης είναι πολύ μικρή. Δεν είναι τυχαίο ότι το έτος 2021 έχουν γίνει μέχρι τώρα 13 ανθρωποκτονίες συζύγων – συντρόφων, ένας αριθμός απίστευτος για τα δεδομένα της χώρας, συγκρινόμενος με τα προηγούμενα έτη… Όταν μια συζυγοκτονία προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού από τα ΜΜΕ, δίνει το έναυσμα για μια σειρά ανάλογων εγκλημάτων γνωστό και ως το φαινόμενο copycat”, εξήγησε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου.

Πηγή: “Βήμα της Κυριακής”

Recommended For You

About the Author: efoni