Γιάννης Καλαφατέλης: Tο ξέσπασμα του Δημάρχου Διονύσου- «Αρκετά!! Ως εδώ!!»

Ξέσπασε ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, σε δημόσια ανάρτησή του στο facebook
Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του
Καλημέρα φίλες και φίλοι,
Απευθύνομαι, σήμερα σε σας, δυό χρόνια μετά τη ανάληψη των καθηκόντων μου ως δημάρχου Διονύσου.
Σε αυτά τα δύο χρόνια περάσαμε μαζί σημαντικές κρίσεις και αντιμετωπίσαμε κινδύνους. Η κοινωνία του Διονύσου, ήδη εξουθενωμένη από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης, κλήθηκε την τελευταία διετία να αναμετρηθεί με την πανδημία και με φαινόμενα που σχετίζονται με την ολοένα εντεινόμενη κλιματική αλλαγή.
Την καταστροφική Μήδεια, τις απειλητικές πυρκαγιές που έθρεψε η Μήδεια και, πρόσφατα, τις πλημμύρες που ευνοήθηκαν από τα γυμνά από δέντρα δάση.
Πρωτοφανή και πρωτόγνωρα για όλους μας.
Και για την Κεντρική Κυβέρνηση και για την Αυτοδιοίκηση και για την καθεμιά και τον καθένα από εμάς.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Δήμος Διονύσου ως μηχανισμός, έπραξε το καλύτερο δυνατό, αξιοποιώντας κάθε προσφερόμενο πόρο. Τους αιρετούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους εθελοντές. Τα δικά του μέσα, τον διαθέσιμο εξοπλισμό, τις θεσμικές διευκολύνσεις, τη στήριξη από την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και τις υπηρεσίες τρίτων.
Στην ερώτηση αν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα η απάντηση δεν είναι ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.
Είναι ΝΑΙ, αν -εκ των υστέρων- σκεφθούμε τί και πώς θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει από αυτά που χάθηκαν και τί θα μπορούσαμε να έχουμε αποσοβήσει από τις ζημιές που έγιναν.
Είναι ΟΧΙ, αν -και πάλι εκ των υστέρων- αναλογιστούμε με ποια μεγέθη είχαμε να αναμετρηθούμε, ότι τα μέσα -όσα πολλά και να είναι- είναι πάντοτε πεπερασμένα, όπως πεπερασμένα είναι και το ψυχικό σθένος, και η φυσική δύναμη και η ανθρώπινη αντοχή.
Μετράμε τις πληγές μας και προσπαθούμε ανάμεσα στη μια μάχη και την επόμενη να προετοιμαστούμε, να δράσουμε προληπτικά, να ανασχέσουμε τις απειλές, να μετριάσουμε τις επιπτώσεις.
Στην ερώτηση αν είμαι ευχαριστημένος ή ικανοποιημένος, η απάντηση είναι η ίδια.
Επειδή, όμως, εδώ υπεισέρχεται και το προσωπικό-υποκειμενικό στοιχείο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι -όλοι και όλες- πράξαμε το ανθρωπίνως δυνατό. Κάποιοι κατάφεραν και κάτι παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επίγνωση της κατάστασης, ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των ζημιών, ότι αποποιούμαστε τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Όπως, με διάφορες αφορμές έχω επισημάνει, η κρισιμότητα της μάχης δεν σου αφήνει περιθώρια να ασχοληθείς με τα επουσιώδη και τα «μικρά».
Όμως, έρχεται η στιγμή που τα όρια ξεπερνιούνται, η υπομονή και η ανοχή εξαντλούνται.
Παρακολουθώ, εδώ και καιρό, την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και, πραγματικά, εκπλήσσομαι από την ανευθυνότητα, το θράσος αλλά και την μικροπρέπεια. Πρόκειται για φθηνή μικροπολιτική, καθαρή καταστροφολαγνεία, επένδυση στον φόβο και τον πανικό και -το πιό σημαντικό- για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Λυπούμαι, ειλικρινά, για το επίπεδο όσων με αυτό τον τρόπο μας αντιπολιτεύονται.
– Διότι είναι ουσιαστικά απόντες, επαναστάτες και ήρωες του καναπέ
– Διότι κατακρίνουν με το πληκτρολόγιο και στα μέσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
– Διότι λειτουργούν ως ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι κιτρινίζοντος τύπου
– Διότι δεν κομίζουν προτάσεις αλλά εκτοξεύουν αφορισμούς
– Διότι στόχος τους είναι η αποδόμηση της δημοτικής αρχής και του έργου της και όχι η προκοπή του τόπου και η ευημερία των πολιτών,
– Διότι παραποιούν την αλήθεια για χάρη των εντυπώσεων,
– Διότι πιάνονται από το ένα που δεν έγινε, το διογκώνουν και το προβάλλουν με την κατάλληλη, πάντα, «σκηνοθεσία»
– Διότι αγνούν, επιδεικτικά και εσκεμμένα, τα ενενήντα εννέα που έγιναν.
Λυπούμαι, ειλικρινά, που αναγκάζομαι να κάνω αυτή την αναφορά αλλά, ως δημοτική αρχή και ως δημοτική παράταξη, δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα ψεύδη, τις μισές αλήθειες και τις συκοφαντίες. Και δεν μας πρέπει η κατάκριση από τους μικρο-πολιτικάντηδες των ερειπίων, ούτε από τους «παλιούς» ούτε από τους «νεόκοπους»…
Αν έχουν εύλογες και θεμιτές φιλοδοξίες ας επενδύσουν σε θέσεις, σε προτάσεις, σε πολιτικές και σε έργα. Ας επιδιώξουν με αυτά να πείσουν τους πολίτες και να κερδίσουν της εμπιστοσύνη τους.
Πάνω στα ερείπια πολιτικές καριέρες δεν χτίζονται. Κι αν χτιστούν, είναι ετοιμόρροπες.
Η δημοτική αρχή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Ο Δήμος μας έχει θετική προοπτική εξέλιξης, αυτή οφείλουμε να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε!
Τα δύσκολά πέρασαν αλλά μπορεί να έρθουν κι άλλα. Είμαστε προσηλωμένοι σ’ αυτά αλλά και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ανεύθυνη κινδυνολογία και καταστροφολογία.
Αρκετά!!
Ως εδώ!!

Recommended For You

About the Author: efoni