Γεωργιάδης για κορονοϊό: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την σημερινή ενημέρωση για την «Covid-19».

«Τείνουμε κλάδο ελαίας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι αλλά επειδή είναι σημαντικό για την υγεία μας».

Ο ίδιος στάθηκε στην τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για την Covid-19. Το υπουργείο, όπως είπε, θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσει για την αξία για τη δημόσια υγεία να κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο» είπε ο υπουργός.

«Η Covid-19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε. Το εμβόλιο της Covid δεν δίνεται σε δόσεις – όπως γινόταν την περίοδο της πανδημίας. Ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως γίνεται και με τη γρίπη, θα πρέπει να γίνει ρουτίνα» για τους πολίτες, ιδίως τους ευάλωτους, σημείωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία.

Oπως είπε ο ίδιος, δεν μπορεί να ανακοινώσει προσώρας πως το εμβόλιο της Covid θα διατίθεται και στα φαρμακεία. Ωστόσο, η πολιτική βούληση είναι να μπει και στα φαρμακεία.

«Από τους 1.028 νεκρούς του Σεπτεμβρίου, μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι»

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη,, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και έχουν εμβολιαστεί 210.000 πολίτες για covid, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Παρουσιάζεται είπε αύξηση και τόνισε ότι το καλύτερο κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού είναι οι γιατροί. Σχετικά με την γρίπη έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Μίλησε επίσης, για σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, έκανε λόγο για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Επίσης οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικής θεραπείας παρουσιάζουν μείωση. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ και όπως είπε η κ. Κοτανίδου σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

Recommended For You

About the Author: efoni