Γαλλία: Κυβερνητικό πόστο στη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο.

Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γυναικολόγος με καταγωγή από τη Κόρινθο, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε μια έμπειρη διπλωμάτη, την Κατρίν Κολονά, πρέσβη της Γαλλίας στο Λονδίνο, νέα υπουργό Εξωτερικών για την κυβέρνηση υπό την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η Κολονά,η οποία ήταν υπουργός επί προεδρίας του Ζακ Σιράκ, διαδέχεται τον Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος τοποθέτησε τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Αμυνας. Ο Λεκορνύ, που διαδέχεται την Φλοράνς Παρλί, θεωρείται πιστός υποστηρικτής του γάλλου προέδρου.

Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρουνό Λεμέρ.

Επιπλέον από την προεδρία ανακοινώθηκαν ακόμη οι διορισμοί του ιστορικού, ειδικού στις μειονότητες, Παπ Ντιαγέ για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και της Γαλλολιβανέζας, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η νέα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πέρασε» στο παρελθόν από τα υπουργεία Οικολογίας και Μεταφορών. Ήταν στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έχει πιστωθεί με επιτυχίες και λέγεται ότι έχει αντίληψη για πολλά θέματα.

Είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται πρωθυπουργός από τότε που η Εντίθ Κρεσόν κατέλαβε για λίγο το αξίωμα αυτό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Recommended For You

About the Author: efoni