Γαλλία- Εκλογές: Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν τα exit polls

Με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής (07.07.24), έκλεισαν οι κάλπες και τώρα τα βλέμματα στρέφονται στα επίσημα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

 

Ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και την ακροδεξιά Εθνική Συσπέιρωση της Μαρίν Λεπέν τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Liberation, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει μεταξύ 172 και 192 εδρών. Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, μεταξύ 132 και 152 έδρες.

exitpolls

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες. Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205. Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Recommended For You

About the Author: efoni