«Γέμισαν» μωβ μέδουσες & οι παραλίες της Αττικής -Χάρτης με σημεία που έχουν εντοπιστεί

Ανησυχητικά έχουν εξαπλωθεί οι μωβ μέδουσες, που βρίσκονται πλέον και σε πολλές παραλίες της Αττικής. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, το τσίμπημα της μωβ μέδουσας θέλει διαφορετική προσέγγιση από την αντιμετώπιση με αμμωνία.

Η εμφάνισή τους αρχικά ήταν στο Ιόνιο. Όμως τα θαλάσσια ρεύματα έφεραν τα μαλάκια και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και… στον Αργοσαρωνικό.


Υπό το φόβο του τσιμπήματος, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αποφεύγουν να κολυμπήσουν σε νερά στα οποία έχουν εντοπιστεί οι μωβ μέδουσες, μελετώντας το χάρτη «καταγραφής».

Όπως σημείωσε ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου, η μωβ μέδουσα «έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο». Αραιοί πληθυσμοί μωβ μεδουσών έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Αττική σε παραλίες στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα, την Ανάβυσσο, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και τη Σαρωνίδα. Κυριότερες αιτίες που «βλέπουν» οι ειδικοί πίσω από την πληθυσμιακή έξαρση του φαινομένου είναι η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών, καθώς εκτός από τις χελώνες, θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

 

Recommended For You

About the Author: efoni