Βρέθηκε πινακίδα των Χετταίων με αναφορές στον Τρωικό πόλεμο

Μια νεοανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου (Pariyamuwa/Priam, Wiluša/Ilion, Alaksandu/Alexander) και μαρτυρεί τραγούδια των Λουβιανών της δεύτερης χιλιετίας για την πτώση της Τροίας.

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο και Λέκτορα Κλασικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Michele Bianconi η πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου.

«Μια πινακίδα των Χετταίων που αφηγείται τον Τρωικό Πόλεμο;» αναρωτιέται ο Michele Bianconi. Όπως σημειώνεται η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων δείχνει την αλληλογραφία μεταξύ ενός άγνωστου ηγεμόνα των Χετταίων και ενός ατόμου που ονομάζεται Pariyamuwa (Πρίαμος), πιθανώς βασιλιάς της πόλης.

Η πρώτη γραμμή φαίνεται να αναφέρεται σε μια επίθεση από τους γιους του Attaršiya (πιθανόν Ατρέα ή Ατρειδών) των Ahhiyawa (έτσι ονόμαζαν τους Αχαιούς) στην πόλη Taruiša (Τροία), που και οι δύο είναι γνωστές σε εμάς από άλλες χετταϊκές πηγές.

Για την παρουσία λυκιακών στρατευμάτων (Luqqa/Lukka = Λυκία) στις τάξεις των Τρώων υπάρχουν μαρτυρίες. στην Ιλιάδα, αλλά το πιο εντυπωσιακό απόσπασμα βρίσκεται στο τέλος, όπου γίνεται άμεση αναφορά σε τραγούδια για την πτώση της Τροίας.

 

Ο προφανώς δακτυλικός (σπονδυλικός) ρυθμός του λουβιανού αποσπάσματος είναι σίγουρα τυχαίος.

Recommended For You

About the Author: efoni