Βουλή-Προεδρία: Δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι μάθαμε για την παρέμβαση των μαχητών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, καθώς στο περιθώριο των όσων είπε ο Ουκρανός πρόεδρος προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα από μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης και ζήτησαν εξηγήσεις για το πώς συνέβη το ατόπημα, με το προεδρείο της Βουλής να δίνει μια πρώτη απάντηση.

Οι εξηγήσεις από την προεδρία της Βουλής

Όπως αναφέρουν πηγές της προεδρίας της Βουλής απαντώντας στο σάλο που προκλήθηκε απ’ αυτό το γεγονός τόνισαν ότι η Βουλή ενημερώθηκε ότι θα συμπεριληφθούν αυτά τα δυο βίντεο στην ομιλία του κ. Ζελένσκι δέκα λεπτά πριν αυτή ξεκινήσει.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, πρώτον δεν γνώριζαν τι θα έλεγαν οι δυο μαχητές αλλά και να γνώριζαν πως θα μπορούσαν να λογοκρίνουν την ομιλία ενός ξένου ηγέτη;

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές γίνεται αναφορά στο ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταδώσει την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή μετέφραζε τα όσα έλεγαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και οι δυο μαχητές από τα ουκρανικά στα αγγλικά και στην συνέχεια γινόταν η μετάφραση στα ελληνικά.

Αλ. Τσίπρας: Ιστορική ντροπή

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπραςέκανε λόγο για ιστορική ντροπή. «Οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», έγραψε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

 

Αντιδράσεις και από το ΚΙΝΑΛ

Η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας τη Κ.Ο. και αρμόδια για τον Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις».

 

 

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

ADVERTISING

Βελόπουλος: Ανεξίτηλη εικόνα ντροπής

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο». «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

 

ΜέΡΑ25: Ναζιστική φιέστα

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο, ενώ σε ανακοίνωσή του κόμματος σημειώνεται: «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης καυτηρίασε τη στάση του Ουκρανού προέδρου λέγοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσβαλε τη Βουλή.

Αποχωρήσεις από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη διαδικασία αποχώρησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος και Γιάννης Γκιόλας. Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του».

Οικονόμου: Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κύπρος: Χωρίς το ΑΚΕΛ η ομιλία Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή

Πρόκληση για κάθε δημοκράτη συνιστά η παρουσία «μαχητή» του Τάγματος Αζόφ στην Ελληνική Βουλή σήμερα, ανέφερε το ΑΚΕΛ, και ως εκ τούτου, δεν θα παραστεί στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, την οποία θα προσφωνήσει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σε μια άμεση αντίδρασή του, το ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε πως: «Μετά την παρουσία “μαχητή” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη».

Recommended For You

About the Author: efoni