Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για ΔΕΗ, λογαριασμούς ρεύματος και ενεργειακή πολιτική

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπό τον τίτλο «Προκλητικό πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τη Βουλή εάν «εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος». Τον καλεί, παράλληλα, να απαντήσει «τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας».

Όπως, ειδικότερα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ΝΔ με το που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πρωτοφανούς σχεδίου μετατροπής της ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρεία της οποίας αποκλειστική πολιτική και προτεραιότητα είναι η κερδοφορία, η άνοδος των μετοχών της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και οι υπερ-αμοιβές των στελεχών της, στην πλάτη όμως των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από όλη την ελληνική κοινωνία, που βιώνει τις συνέπειες των επιλογών αυτών με τη μορφή των υπερβολικών αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση από τη χώρα της ενεργειακής κρίσης».

Το σχέδιο, όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 που, με πρόσχημα τη διάσωση της ΔΕΗ, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχώρησε στην αύξηση των τιμολογίων της εταιρείας, επιβαρύνοντας ήδη τους καταναλωτές με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, όταν οι τιμές καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) είχαν καταρρεύσει λόγω των παρατεταμένων λοκντάουν, η ΔΕΗ επέλεξε να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή που προμηθευόταν ως καθαρός αγοραστής. Χαρακτηριστικά, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2020 έφτασε να πουλάει στα 110 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ την αγόραζε στα 28 ευρώ.

Αυτά συνέβησαν, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ενώ ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, με τον νόμο 4643/2019 «η ΔΕΗ μετατράπηκε σε μαγαζί βολέματος “γαλάζιων παιδιών”, με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές αφού η απελευθέρωση του κ. Χατζηδάκη από τον “ζουρλομανδύα του Δημοσίου”, όπως έλεγε τότε, οδήγησε στην κατάργηση της διαφάνειας στις προσλήψεις στη ΔΕΗ, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και στην κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, που απέκτησαν και τη δυνατότητα να έχουν πολυτελή αυτοκίνητα. Εξάλλου, πολλαπλασιάστηκαν οι διευθυντικές θέσεις, χωρίς να υπάρχει ανάγκη και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα (διευθυντές χωρίς υφιστάμενους) και θεσπίστηκαν μπόνους που ζαλίζουν… Οι επτά (7) θέσεις Γενικών Διευθυντών που υπήρχαν το 2019 έγιναν δεκαπέντε (15). Η κυβέρνηση ΝΔ παρέλαβε μια επιχείρηση με 60 βοηθούς Γενικών Διευθυντών και τους έκανε 250».

Οι αποδοχές του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, ανήλθε σε ύψος που αντιστοιχεί στο εξαπλάσιο αυτών του προκατόχου του, Μ. Παναγιωτάκη, που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αμοιβή του ετησίως με τα μπόνους φτάνει στα 360.000 ευρώ ενώ συνολικά το κόστος διοίκησης στον όμιλο ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί.

«Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αμοιβές της διοίκησης του Ομίλου (Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντές, Γενικοί Διευθυντές) ήταν 1.549.000 ευρώ ενώ το 2021 οι αμοιβές έφτασαν στα 5.715.000 ευρώ, δηλ. 269% αύξηση! Οι υπέρογκες αμοιβές των “γαλάζιων παιδιών” είναι η ανταμοιβή που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση για το γεγονός ότι έχουν μετατρέψει το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού σε αγαθό πολυτελείας για τους πολίτες, για το ότι “πέτυχαν” να εκτελέσουν την κυβερνητική θέληση για παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και για το ότι έτσι “πέτυχαν” εντέλει η ΔΕΗ να χάσει τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά από την εμφάνιση ανεξήγητων πράξεων που διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν πριν την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να ελέγξει την ύπαρξη συναλλαγών που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης πριν από την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου».

«Σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, η διοίκηση Στάσση προχώρησε στην απαξίωση και ουσιαστικά στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που η λειτουργία τους θα μπορούσε να είχε μειώσει τις τιμές ρεύματος και θα μπορούσε να ενισχύσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κρυπτόμενη πίσω από την επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης», σημειώνει ο κ. Τσίπρας και σημειώνει ότι «η “Δημόσια” Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του κ. Μητσοτάκη έχει απωλέσει πλέον τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και, αντί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, λειτουργεί τυχοδιωκτικά, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίζει υψηλές τιμές μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και υψηλά μπόνους για τα γαλάζια παιδιά. Την ίδια ακριβώς περίοδο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης, εμφανίζεται να κτίζει σπίτι φαραωνικών διαστάσεων σε νησί του Αιγαίου, αλλά και μαζί με τα άλλα στελέχη της επιχείρησης να λαμβάνουν ως επιπρόσθετο μπόνους 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, συνολικής αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ».

«Μπροστά στο κύμα των 4πλάσιων και 5πλάσιων χρεώσεων από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, οποιαδήποτε έκπτωση, προερχόμενη άλλωστε από χρήματα που έχει πληρώσει όλη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, είναι απλή σταγόνα στον ωκεανό. Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ του κ. Μητσοτάκη και των γαλάζιων παιδιών αποτελεί μέρος ολιγοπωλίου στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση των υψηλών τιμών στην προημερήσια αγορά που οδηγούν στη χρεοκοπία νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις», τονίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Recommended For You

About the Author: efoni