Βενζίνη: Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες τον χρόνο;

Έρευνα αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι οδηγοί ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους για καύσιμα.

Ειδικότερα, οι οδηγοί στην Ελλάδα έχουν τους υψηλότερους λογαριασμούς καυσίμων στην Ευρώπη, δαπανώντας το 13,13% του εισοδήματός τους για καύσιμα κάθε χρόνο. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Confused.com (3ο τρίμηνο 2022).

Αυτό υπολογίστηκε αναλύοντας επίσημα στοιχεία για το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε χώρας σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση καυσίμων και τις τιμές καυσίμων ανά λίτρο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Η τιμή ανά λίτρο καυσίμου στην Ελλάδα (2,40 ευρώ) είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη. Είναι φθηνότερη μόνο από τη Φινλανδία (2,53 ευρώ ανά λίτρο) και τις Κάτω Χώρες (2,48 ευρώ ανά λίτρο). Ωστόσο, όταν εξετάζεται μόνο η ετήσια δαπάνη τους για καύσιμα, οι λογαριασμοί των Ελλήνων οδηγών είναι οι τέταρτοι χαμηλότεροι στην Ευρώπη (1.153,26 €).

Ακολουθεί πίσω από την Ελλάδα η Πορτογαλία, με τους οδηγούς να προβλέπεται ότι θα ξοδεύουν σχεδόν το ένα δέκατο (9,79%) του εισοδήματός τους για καύσιμα ετησίως. Συγκριτικά, είναι 4,38 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτό που ξοδεύουν οι γείτονες Ισπανοί οδηγοί (5,41% του εισοδήματος για καύσιμα).

Οι Πορτογάλοι αυτοκινητιστές πληρώνουν 2,15 ευρώ ανά λίτρο για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα – συνολική ετήσια δαπάνη καυσίμων 1.057,07 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό είναι 8,3% λιγότερο από την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με τους οδηγούς να αναμένεται να ξοδεύουν το 8,21% του μισθού τους κάθε χρόνο για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Ο ετήσιος λογαριασμός καυσίμων για τους Βρετανούς οδηγούς είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, με μέσο όρο 1761,96 ευρώ. Ένα λίτρο καυσίμου κοστίζει περίπου 2,16 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο (όσο και στη Σουηδία), αν και είναι φθηνότερο από την Ελλάδα (2,15 ευρώ) και τις Κάτω Χώρες (2,48 ευρώ).

Οι οδηγοί στο Λουξεμβούργο δαπανούν το λιγότερο εισόδημα για καύσιμα

Με μόνο το 3,76% του ετήσιου εισοδήματος να δαπανάται για καύσιμα, το Λουξεμβούργο έχει την καλύτερη οικονομία καυσίμων από όλες τις χώρες που αναλύθηκαν. Διαθέτοντας τη φθηνότερη τιμή καυσίμου ανά λίτρο στην Ευρώπη, 1,90 ευρώ, ο συνολικός ετήσιος λογαριασμός καυσίμων για τους οδηγούς της χώρας των Άλπεων είναι 1423,82 ευρώ.

Recommended For You

About the Author: efoni