Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως σήμερα την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας “κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους”.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, πληροφορίες για τα ταξίδια και σχετικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν τίθεται υποχρέωση για την ματαίωση ή την αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων οργανισμών.

Παράλληλα σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος αναχώρησε από το κάστρο Μπαλμόραλ όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας σήμερα το απόγευμα.

 

Θρήνος

Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιδρούν στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, αλλά τις επόμενες ημέρες υπάρχει ένα αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων και τελετών.

Ο νέος βασιλιάς είναι πιθανό να συναντήσει τον Δούκα του Νόρφολκ που είναι υπεύθυνος για την κηδεία της Βασίλισσας, για να εγκρίνει το προσεκτικά χορογραφημένο πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες.

Πολίτες συγκεντρώνονται μαζικά και αφήνουν λουλούδια έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και άλλα βασιλικά κτίρια ως ύστατο φόρο τιμής στη δική τους «Λίλιμπετ»

King Charles Pays Tribute To His ‘Beloved Mother’ Queen Elizabeth II

Σήμερα (9/9) ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα κάνει την πρώτη του ομιλία ως Βασιλιάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα στο έθνος, το οποίο έχει ηχογραφήσει εκ των προτέρων, νωρίς το βράδυ. Θα αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και θα δεσμευτεί για το καθήκον του στην υπηρεσία του ως ο νέος κυρίαρχος. Το μεσημέρι, οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα ως φόρο τιμής στη Βασίλισσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ένας συμβολικός χαιρετισμός με 96 κανονιοβολισμούς θα σηματοδοτήσει κάθε χρόνο της ζωής της και θα ακουστεί στο Hyde Park και αλλού στη 13:00 μετά το μεσημέρι ενώ το βράδυ πρόκειται να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

How the world’s media interrupted broadcasts to announce the death of Queen Elizabeth II

Στη συνέχεια, το Σάββατο, ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί επίσημα Βασιλιάς, αν και τεχνικά έγινε βασιλιάς τη στιγμή που πέθανε η βασίλισσα. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς στο Λονδίνο μπροστά σε ένα τελετουργικό σώμα γνωστό ως Συμβούλιο Προσχώρησης.

Στη συνάντηση θα ανακοινωθεί ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και θα διαβαστεί μεγαλόφωνα η παραδοσιακή διακήρυξη. Ο βασιλιάς Κάρολος εν συνεχεία θα παρακολουθήσει μια δεύτερη συνάντηση με την ομάδα όπου θα κάνει την πρώτη του δήλωση και θα ορκιστεί ότι θα υπηρετεί την Αγγλικανική Εκκλησία. Υπό τους ήχους σάλπιγγας, θα ανακηρυχθεί επίσημα νέος Βασιλιάς.

Εν τω μεταξύ, η βασίλισσα Ελισάβετ θα αναπαύεται στον καθεδρικό ναό St Giles στο Εδιμβούργο, όσο διαρκούν οι προετοιμασίες για την κηδεία της, η οποία αναμένεται σε περίπου 10 ημέρες. Στη συνέχεια, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Λονδίνο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να την αποχαιρετήσουν για μια περίοδο τεσσάρων ημερών στο Westminster Hall.

Recommended For You

About the Author: efoni