Βίλα Μεταξά: Το αμφισβητούμενο «φιλέτο» ξανά σε πλειστηριασμό

Για πολλοστή φορά θα χτυπήσει το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 26 Οκτωβρίου για την περίφημη «Βίλα Μεταξά» στο Σούνιο και μάλιστα με τιμή εκκίνησης λίγο κάτω των 6 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 5.998.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, το οποίο και λόγω θέσης, -σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες-, θα έπρεπε να έχει προσελκύσει χρόνια τώρα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αντίθετα, αν και η «περιπέτεια» με τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε το 2017, ακόμη παραμένει στα αζήτητα.

Στην αρχή ο πήχης της πρώτης προσφοράς είχε τεθεί στα 11 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια διολίσθησε στα 10 εκατ., ενώ πλέον τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πέσει στα 6,8 εκατ. και στις 21 Οκτωβρίου 2020 στα 6 εκατ. Τώρα γίνεται ένα ακόμη μικρό «σκόντο» ώστε το ελάχιστο ζητούμενο τίμημα να «γράφει» μπροστά το νούμερο «5»…

Η θέση και τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το ακίνητο ανήκε στον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties, η οποία διοικείται τα τελευταία χρόνια από τους γιούς του, Κωνσταντίνο και Δημήτρη, επίσης αρχιτέκτονες και αποκτήθηκε από τον ίδιο «κατά πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 100% εξ αδιαιρέτου» τον Δεκέμβριο του 1990.

Bρίσκεται στην περιοχή του Σουνίου, σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής. Η θέση του εντοπίζεται από την πλευρά του παραλιακού μετώπου, έναντι του Ναού του Ποσειδώνα. Πλησίον του ακινήτου υπάρχουν ξενοδοχειακά καταλύματα και κατοικίες πολυτελούς κατασκευής, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω του δευτερεύοντος οδικού δικτύου. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «πρόκειται για πολύ προνομιακή θέση, λόγω της απρόσκοπτης θέας και της εγγύτητας στο παραλιακό μέτωπο» και «η ευρύτερη περιοχή είναι αραιοδομημένη».

Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 7.268 τ.μ. και συνορεύει με ιδιοκτησία της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ διαθέτει πλευρά μήκους 123 μέτρων μπροστά στον αιγιαλό και στη θάλασσα.

Τα όρια του οικοπέδου είναι υλοποιημένα με μανδρότοιχο.

Επί του οικοπέδου υφίσταται πολυτελής κατοικία η οποία αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 101,61 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 259,54 τ.μ. Επίσης υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ. και υπαίθρια μεγάλη πισίνα.

Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευασθεί τα παρακάτω κτίσματα:
• Κτίριο Α, το οποίο έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους (wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος), ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο (Κτίριο Β). Το κτίριο έχει στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ.

• Κτίριο Β, το οποίο έχει επιφάνεια 250 τ.μ. και έχει κατασκευασθεί ως υπόγεια προσθήκη του κτιρίου Α΄, βρίσκεται όμως σε στάθμη λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema, ενώ επικοινωνεί απευθείας με το κτίριο Α μέσω εσωτερικής σκάλας. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο , ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση.

• Κτίριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφάνειας 128 τ.μ. και εξυπηρετεί το κτίριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα σχήμα γάμμα (Γ), νοητά χωροθετημένο πίσω από το κτίριο Α, δημιουργώντας εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτιρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτίρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Το τμήμα του κτιρίου αυτού (Β2) με την αυτόνομη κατοικία βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την πισίνα.

• Κτίριο Γ, συνολικής επιφάνειας 24 τ.μ., αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτιρίων και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτίρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του είναι ημιτελές.

• Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος του κτίσματος αυτού αποτελεί το κελάρι και αποθηκευτικό χώρο της ιδιοκτησίας, είναι διαμορφωμένος για χρήση κελαριού και στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.

• Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Β2 και ειδικότερα στο τμήμα του κτίσματος αυτού δίπλα στην κύρια κουζίνα, δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα και περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.
• Κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα), συνολικής επιφανείας 175 τετραγωνικών μέτρων και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτίριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια πλαγίως του κτιρίου Α, με θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.

Οι εξωτερικοί χώροι

Σύμφωνα με την έκθεση, το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους 1,70 έως 2,00 μέτρα, που καθορίζει τα όρια του ακινήτου προς τις όμορες ιδιοκτησίες και το δρόμο και ιδιαίτερα επιβλητική είσοδο προς τον εσωτερικό χώρο και το δρόμο.

Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου ο περιβάλλων χώρος είναι δεντροφυτεμένος με φυτά και δέντρα τοπικής προέλευσης (62 ελαιόδεντρα, 12 εσπεριδοειδή, 10 ροδιές, 2 κυδωνιές, 2 συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου), ενώ ο υπόλοιπος περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου.

Τα διάφορα επίπεδα του κτήματος είναι κατασκευασμένα από κεραμικά πλακίδια terracotta και πέτρινα σκαλοπάτια με πέτρινα χαμηλού ύψους τοιχία, με τελείωμα σε κάποιες περιπτώσεις από σκυρόδεμα απόχρωσης ώχρας (πεζούλια).

Από την είσοδο, που βρίσκεται βορειοανατολικά του ακινήτου, υπάρχει διάδρομος στρωμένος από κυβόλιθους που οδηγεί σε εξωτερικές θέσεις στάθμευσης και σε κοντινή απόσταση από την εσωτερική αυλή που διαμορφώνουν τα κτίρια A, Β και Β2, ενώ στο κέντρο του ακινήτου υπάρχει πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο νοτιότερο άκρο του σε ειδικά διαμορφωμένο κυκλικό πλάτωμα.

Τέλος, το ακίνητο διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτιρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτιρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία το αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.

Η κατάσχεση, τα βάρη και το πρόβλημα

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η τελευταία κατάσχεση, στις 28 Μαρτίου 2022, είναι 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, ενώ επισπεύδουσα είναι η Intrum.

Παράλληλα, το ακίνητο φέρει πολλές προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ιδιωτών για ποσά ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται ότι αφορά τη νομιμότητα των κτισμάτων, κάτι που εξηγεί και το γιατί τόσα χρόνια, ένα τόσο πολυτελές και ξεχωριστό ακίνητο παρότι βγαίνει στο σφυρί, μένει χωρίς μνηστήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα), οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε της βίλας την περίοδο της εξαγοράς. Στη συνέχεια παρότι έγιναν καταγγελίες, οι εργασίες ανέγερσης των νέων κτισμάτων εξελίχθηκαν απρόσκοπτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και νόμιμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη συνέχεια η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα την καταδίκη του ιδιοκτήτη.
Έτσι, η περιπεπλεγμένη κατάσταση γύρω από τη νομιμότητα του εντυπωσιακού ακινήτου αποτρέπει τους υποψήφιους επενδυτές. Μέχρι τώρα τουλάχιστον…

Πηγή: newmoney.gr

Recommended For You

About the Author: efoni