Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω, πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω

Τελική ευθεία για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 καθώς στις 8 Οκτωβρίου θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα οι κάλπες, για την ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου είναι απαραίτητες, θα διεξαχθούν την αμέσως επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου.

Οι Αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες, θα αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024. Ψηφίζουμε για την εκλογή Δημάρχων, Περιφερειαρχών καθώς και για τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν σε αυτές τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, σε σχέση με εκείνες που διεξήχθησαν το 2019. Η βασικότερη όλων, αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής με βάση τον νόμο του 2021. Συνεπώς, για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο, αρκεί το 43%. Σε περίπτωση που το ποσοστό αυτό δεν επιτευχθεί από κάποιον υποψήφιο, τότε διεξάγεται επαναληπτικός γύρος την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.

Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, τότε εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Επιπλέον, τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, στο 3%. Από αυτές τις εκλογές, επανέρχεται η πενταετής θητεία των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024, με τη θητεία τους να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Ακόμη, μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα, από 9.470 το 2019, αυτή τη φορά θα εκλεγούν 8.481. Ομοίως, μειώνονται και οι περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς από 703 την προηγούμενη τετραετία θα εκλεγούν 611 σε αυτές τις εκλογές.

Τέλος, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε το 2019 για την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων. Οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι έχουν ενταχθεί στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων και οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν σε μία κάλπη.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Το βασικό ερώτημα όλων σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το «πού ψηφίζω;». Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, όπως ήταν και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/, κάθε πολίτης μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζει για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή, ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τον ειδικό εκλογικό του αριθμό. Ακόμα, όμως, και αν δεν τον γνωρίζει αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στη φόρμα.

Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το όνομα μητέρας, μαζί με το έτος γέννησης είναι αρκετά έτσι ώστε η εφαρμογή να επιστρέψει το αποτέλεσμα που ζητά ο πολίτης.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζω

Η απάντηση στο ερώτημα «πόσους σταυρούς βάζω», δίνεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ανά εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα, σε δήμους που εκλέγουν έως 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 100.000 κατοίκους, οι ψηφοφόροι βάζουν έως τρεις σταυρούς προτίμησης.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, τότε ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης.

Αντίστοιχα και στις περιφέρειες, οι ψηφοφόροι βάζουν έναν σταυρό σε περιφέρειες που εκλέγεται ένας σύμβουλος, έως δύο σταυρούς όπου εκλέγονται από δύο έως επτά σύμβουλοι, έως τρεις σταυρούς όπου εκλέγονται από οκτώ έως 12 σύμβουλοι και μέχρι τέσσερις σταυρούς σε περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Recommended For You

About the Author: efoni