Αποθέωση Μητσοτάκη από τους Αμερικανούς πολιτικούς

Εντυπωσιασμένη έμεινε η αμερικανική πολιτική σκηνή από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο να αποτελεί το highlight.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε πολλές φορές να διακόψει την ομιλία του προς τους Αμερικανούς νομοθέτες από τα χειροκροτήματα. Να σημειωθεί δε, πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του ζήτησαν… αυτόγραφο ενώ άλλοι να τους γράφει τις ομιλίες τους, εμφανώς εντυπωσιασμένοι!

Αποθέωση στο Twitter

Μάλιστα σε επίσημη δήλωσή της η οποία δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι επεσήμανε: «Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας… Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προάγοντας αμοιβαία ασφάλεια και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και προώθηση των κοινών μας δημοκρατικών αξιών στον κόσμο».

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης με ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε: «Η Ρητορική του Αριστοτέλους μάς δίδαξε ότι το ήθος, ο λόγος και το πάθος είναι βασικά συστατικά της πειθούς. Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο το αποτύπωσε τέλεια. Μας ενέπνευσε όλους στην ανάγκη να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία και τους κανόνες της διεθνούς τάξης».

Από πλευράς του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σημείωσε πως «υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος σταματά και σκέφτεσαι πώς έχουν ξεπεραστεί οι αντιξοότητες για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Περήφανος που είμαι Έλληνας σε αυτήν την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική ομιλία». Μάλιστα συνόδευσε τα λόγια του με βίντεο από τα χειροκροτήματα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, με ανάρτησή του στο Twitter μετά την ομιλία του πρωθυπουργού σημείωσε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές.

«Σήμερα προήδρευσα σε κοινή συνάντηση του Κογκρέσου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι ισχυροί και βαθαίνουν με κάθε μέρα που περνά», έγραψε στην ανάρτησή της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

«Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η καλύτερη ομιλία που έχω ακούσει ως μέλος του Κογκρέσου. Είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί είναι θεματοφύλακες της δημοκρατίας — πρέπει να αντισταθούμε στην παραπληροφόρηση και τις απειλές από το εσωτερικό που ακρωτηριάζουν τους θεσμούς μας», ανέφερε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέικ Όκινκλος.

Τέλος, η αντιπρόσωπος, Λόις Φράνκελ, ανέφερε: «Ήταν τιμή μου να παρακολουθήσω την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού».

 

Recommended For You

About the Author: efoni