Απογραφή 2021: Τι κάνουμε το χαρτί με τον κωδικό που βρίσκουμε κάτω από την πόρτα μας

Επί ποδός βρίσκονται οι περίπου 60.000 απογραφείς, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία απογραφής πληθυσμού και κατοικιών 2021 που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και το πρώτο της στάδιο ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου. Σε αυτό, οι απογραφείς επισκέπτονται σπίτια, διαμερίσματα, αλλά και κάθε είδους κατάλυμα, όπου παραδίδουν (ή ρίχνουν κάτω από την πόρτα) ειδικό έντυπο με τον μοναδικό κωδικό για κάθε νοικοκυριό, ώστε η διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του GOV.GR.

Αφού οι πολίτες παραλάβουν το έντυπο που αναλογεί σε κάθε σπίτι, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα για την απογραφή μέσω του gov.gr. Χρησιμοποιεί τους προσωπικούς κωδικούς του taxis, στη συνέχεια συμπληρώνει τον μοναδικό κωδικό που αναγράφεται στο έντυπο και τέλος απαντά στις ερωτήσεις που αναφέρονται τόσο στην οικία όσο και στα μέλη της κάθε οικογένειας.

Ωστόσο, για όσους δεν καταφέρουν να «αυτοαπογραφούν» με την ηλεκτρονική μέθοδο, μετά τις 27 Νοεμβρίου και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι απογραφείς θα επισκέπτονται δια ζώσης τα σπίτια, ώστε να πραγματοποιηθεί η… κλασική απογραφή. Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η μέθοδος για την «αυτοαπογραφή 2021»

Η απογραφή διενεργείται ως εξής: Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο (ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που βρήκαν κάτω από την πόρτα τους μία κόλλα Α4 με τον κωδικό γραμμένο χειρόγραφα) που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας. Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης. Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

 

Image

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211-1212032 ή να απευθύνονται στο e-mailcensus2021@statistics.gr

Recommended For You

About the Author: efoni