Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν αύριο

Ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη, στη «σκιά» της ακρίβειας που δοκιμάζει τα νοικοκυριά, εργαζόμενοι από σχεδόν όλους τους κλάδους συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακό τραβούν χειρόφρενο για 24 ώρες, ενώ οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, τα ταξί στην Αθήνα δεν θα κινούνται για δύο ημέρες.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Στα αεροδρόμια της χώρας θα εκτελούνται μόνο επείγουσες πτήσεις (αεροδιακομιδές) ενώ στα λιμάνια τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα. Επίσης στην απεργία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν στις 28 Φεβρουαρίου

Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακό

Εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ, το Τραμ, τον Προαστιακό σε κοινή ανακοίνωση προανήγγειλαν τη συμμετοχή τους στην απεργία ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Τα σωματεία, σε κοινή τους ανακοίνωση διεκδικούν:

 1. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
 2. Νέο και σύγχρονο τροχαίο υλικό
 3. Συνεχή βελτίωση όλων των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας
 4. Συνεχή επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων
 5. Την ασφάλεια των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους
 6. Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο εθνικό και περιαστικό δίκτυο
 7. Την αναθεώρηση ή την έκδοση Διαδικασιών Λειτουργίας και Συντήρησης
 8. Ένταξη του προσωπικού λειτουργίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα

Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ.)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σ.Η.Ε.Κ.)
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ – ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Η.Τ.Α.)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Σ.Η.Α.Μ.)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α.)

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη. Δηλαδή, λεωφορεία και τρόλεϊ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Χωρίς ταξί για δύο ημέρες

Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Ο ΣΑΤΑ σε σχετική ανακοίνωση καλεί τους οδηγούς σε όλη τη χώρα να συστρατευτούν μαζί του και έχει τα εξής αιτήματα:

 • Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.
 • Θέλουμε απάντηση από την Κυβέρνηση, γιατί αφήνει παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί, είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη.
 • Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2).
 • Μόνιμη παραμονή του συντελεστή Φ.Π.Α στις υπηρεσίες ταξί στο 13%.
 • Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.
 • Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια και αναπροσαρμογή ποινολογίου.

Καμία πτήση στα αεροδρόμια

Καμία πτήση δεν θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη (28/2), καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Στα αεροδρόμια θα γίνονται μόνο απαραίτητες πτήσεις, όπως αεροδιακομιδές.

Στην απεργία συμμετέχει η ΥΠΑ και καλούν σε συμμετοχή η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών.

Aegean και Olympic Air εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως ακυρώνονται όλες οι πτήσεις ενώ οι επιβάτες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Επίσης, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας αφού οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργία. Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Συμμετέχει η ΟΛΜΕ

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συντάσσεται με του άλλους κλάδους που κατέρχονται σε απεργία και καλεί σε συγκέντρωση τους καθηγητές στα δημόσια σχολεία, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Απεργία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συμμετέχουν στην απεργία διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αφού έχει γίνει «”επαίτης”, απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για κάθε τι εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο».

«Λουκέτο» στις τράπεζες

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ανακοίνωσε πως θα απεργήσει στις 28 Φεβρουαρίου.

ΑΔΕΔΥ: «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους»

Πρώτη κάλεσε σε απεργία η ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:

 • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
 • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.
 • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
 • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
 • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
 • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
 • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
 • Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

Recommended For You

About the Author: efoni