Απεγκλωβίστηκε λύκος από τη σχολή της ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα

Λύκος εγκλωβίστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. Ο νεαρός λύκος είχε εγκλωβιστεί για δύο εβδομάδες και απομακρύνθηκε από την Καλλιστώ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο λύκος ηλικίας 2 ετών και βάρους 28 κιλών επανεντάχτηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας. Επίσης του τοποθετήθηκε δορυφορικό κολάρο για την παρακολούθησή του.

Η επιχείρηση παγίδευσης του ζώου ξεκίνησε την 27η Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ υποστηρίχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Ο λύκος φαίνεται να εισήρθε αρχικά εντός του χώρου της σχολής όπου πιθανότατα λόγω της ασφάλειας που παρείχε η περιφραγμένη έκταση από σκυλιά και άλλους λύκους, παρέμεινε εντός της για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας προς εξεύρεση τροφής.

Η διοίκηση της σχολής, προς επίλυση του ζητήματος, απευθύνθηκε άμεσα στο Δασαρχείο Πάρνηθας που ενημέρωσε εν συνεχεία την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την  Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που αποτελούν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LIFE Wild Wolf.

lukos

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο,  υπό τον συντονισμό του συνεργάτη της Καλλιστώς Δρ. Γ. Ηλιόπουλου, τοποθέτησε ειδικές παγίδες, προκειμένου να αιχμαλωτίσει με ασφάλεια το ζώο.

Οι παγίδες ελέγχονταν σε 24ωρη βάση από τα στελέχη της ΜΔΠΠ του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ στην επιχείρηση αναισθητοποίησης και απεγκλωβισμού συμμετείχε και η κτηνίατρος κ. Φωτοπούλου.

Τελικά, στις 4 το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου, το ζώο παγιδεύτηκε επιτυχώς, αναισθητοποιήθηκε, ραδιοσημάνθηκε και επανεντάχθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας από το προσωπικό της Καλλιστώ και του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ.

Recommended For You

About the Author: efoni