Ανδρέας Σπυρόπουλος στη «Φωνή»: Την 9η Ιουνίου θα ξημερώσει μια πιο φωτεινή ημέρα

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος ευρωβουλευτής μιλάει στη «Φωνή»  για τις επικείμενες εκλογές, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ενώ στέλνει και το δικό του μήνυμα στους πολίτες.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

-Κύριε Σπυρόπουλε, πώς αποφασίσατε μετά από δύο χρόνια που βρίσκεστε στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, να κατεβείτε στον στίβο της πολιτικής και μάλιστα στις Ευρωεκλογές;

Ολοένα και περισσότερο σήμερα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται και η νομοθεσία που παράγεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουν καθοριστική επίδραση στις εθνικές πολιτικές. Επομένως εάν θέλουμε να έχουμε περισσότερες πολιτικές με κοινωνικό, προοδευτικό και ανθρωπιστικό πρόσημο, χρειάζεται να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, στην οικογένεια των οποίων ανήκει το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση που θα γίνει «κλοιός» στην αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις σ’ αυτή την κρίσιμη μάχη που δίνει η Παράταξη για τους πολιτικούς συσχετισμούς που δημιουργούν το πολιτικό μείγμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

– Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να είστε δεύτερη δύναμη τελικά, και αν όχι, θα σηματοδοτήσει αυτό περαιτέρω εξελίξεις στο κόμμα σας;

Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που μας δείχνουν στη δεύτερη θέση και άλλες στην τρίτη. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πολιτική ανάλυση, αλλά πάντοτε το αποτέλεσμα το δίνει η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να πάω και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και να συζητήσω με τους πολίτες. Από την επαφή μου μαζί τους, πιστεύω βαθιά ότι την 9η Ιουνίου θα ξημερώσει μια πιο φωτεινή ημέρα, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έτοιμο με τις θέσεις και τις προτάσεις μας να δώσουμε την επόμενη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών.

Είναι γνωστό ότι είστε ένας από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας μία αποτίμηση των όσων έχουν γίνει από την στιγμή που ανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης την ηγεσία του κόμματος, πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να είναι «απειλή» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Το ΠΑΣΟΚ είναι «απειλή» για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μην ξεχνάτε ότι πριν ακόμη εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προεδρία του κόμματος, είχε τεθεί στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων από το σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, έχουμε μια πρώτη δικαίωση από το ΣτΕ και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ για τους λόγους παρακολούθησης. Το πρώτο πλήγμα, λοιπόν, ήταν η απομάκρυνση του πιο στενού συνεργάτη και ανιψιού του από το Μέγαρο Μαξίμου, του κ. Δημητριάδη. Αλλά και στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουμε καταθέσει προτάσεις για όλα τα ζητήματα: τη στεγαστική κρίση, την ακρίβεια, την κρίση στην υγεία, το κράτους δικαίου και την αδιαφανή αντιμετώπιση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Τα φέραμε στο προσκήνιο και επιφέραμε κι άλλα πλήγματα στην κυβέρνηση, με παραιτήσεις υπουργών και αναδιπλώσεις σε πολιτικές όπως στην περίπτωση της Golden Visa. Αλλά και νίκες στην αυτοδιοίκηση. Άρα μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη με σταθερή ματιά στα κοινωνικά προβλήματα, θα αναγκάσει τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει πορεία.

– Εάν εκλεγείτε στην Ευρωβουλή, ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα προσπαθήσετε να αναδείξετε;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια προτεραιότητα για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια, οι φυσικές καταστροφές πληθαίνουν. Το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2004 μιλούσε για την πράσινη ανάπτυξη και τους κινδύνους που απειλούσαν το περιβάλλον και το αντιμετωπιζόταν με χλευασμό. Σήμερα, χρειάζεται να επενδύσουμε στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης και σε ένα άλλο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, μεταβαίνοντας από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία. Με κοινές πολιτικές και εργαλεία που θα προβλέπουν τη θωράκιση των κρατών-μελών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αλλά και την έγκαιρη υποστήριξή τους για την ανασυγκρότηση από αυτές. Η κλιματική κρίση συνδέεται, επίσης, και με την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση, που χρειάζεται να γίνει με δικαιοσύνη. Με ΑΠΕ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενεργειακές κοινότητες δήμων, συνεταιρισμών και μεταποιητών προς όφελος της εγχώριας παραγωγής. Μια ακόμη προτεραιότητα είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της. Εμείς ως Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Κυριαρχίας, για να στηρίξει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και τον επαναπατρισμό της παραγωγής από την Κίνα. Αυτό θα βοηθήσει και τις χώρες Νότου, όπως η Ελλάδα να δημιουργήσουν μια διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική.

– Γιατί λοιπόν οι πολίτες να σας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να τους στείλετε;

Αυτή τη στιγμή, είμαστε ο λαός με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, αλλά τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τον σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη των 27. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 40-50%. Η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με άμεσο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις. Το ΑΕΠ παραμένει μικρότερο από εκείνο πριν 15 χρόνια. Το δημόσιο χρέος για το 2023 ξεπέρασε τα 406 δις ευρώ, αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο από εκείνο πριν 15 χρόνια. Το έλλειμα του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει ανησυχητικά υψηλό. Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει, δείχνει ένα αλαζονικό πρόσωπο και δεν απαντά σε μια σειρά από αιτήματα των πολιτών. Όπως να ρίξει άπλετο φως στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, να περιορίσει με παρεμβάσεις την ακρίβεια, να δώσει βιώσιμες λύσεις στη στεγαστική κρίση και να ανασυγκροτήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με αυτές τις σκέψεις καλούμε τους πολίτες στις 9 Ιουνίου να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και μαζί της η δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και για έναν ακόμη λόγο, για να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση, προτείνοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τον τόπο.

– Τέλος, αφού βρισκόμαστε πια πολύ κοντά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ποια είναι η στιγμή που κρατάτε περισσότερο από την προεκλογική περίοδο;

Δύσκολη ερώτηση. Ήταν μια πυκνή προεκλογική περίοδος κατά την οποία προσπάθησα να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να φτάσω ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Κι ενώ η κούραση, καθώς περνούν οι μέρες αυξάνεται, κάθε φορά που γυρίζω σπίτι στην οικογένειά μου και βλέπω το παιδί μου αισθάνομαι ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ έχει νόημα και αξία. Για όλα τα παιδιά της χώρας, για τις επόμενες γενιές του τόπου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής

Recommended For You

About the Author: efoni