Ανάσταση 2021: Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως – Πώς θα γιορταστεί η Ανάσταση

Έφθασε στην Αθήνα, λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα, το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα – Χωρίς κόκκινα χαλιά, μεικτά αγήματα και μπάντες όπως άλλες χρονιές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέροντας το Άγιο Φως λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έχουν προγραμματιστεί 10 πτήσεις για να φτάσει σε κομβικά σημεία της χώρας και από εκεί θα μεταφερθεί στους ναούς οδικώς, αλλά ακόμη και με πλωτά του Λιμενικού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. «Το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Υπενθυμίζεται ότι πέρσιτο Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. «Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρείες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βλάσης.

Σημειώνεται πως η Ανάσταση θα γίνει φέτος στις 21:00 το βράδυ, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή της Αφής

Η διαδρομή του Αγίου Φωτός ξεκίνησε, όπως κάθε χρονιά, από τα Ιεροσόλυμα. Η λειτουργία της Αφής του Αγίου Φωτός τελέστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας -την ώρα που το Ισραήλ είναι βυθισμένο στο πένθος λόγω της τραγωδίας με το ποδοπάτημα στους πρόποδες του Όρους Μερόν, κατά το οποίο έχασαν τις ζωές τους 45 άνθρωποι.

Στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος συνόδευσε το Άγιο Φως στην Ελλάδα. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις στις μητροπόλεις της χώρας. Για την τελετή της Ανάστασης θα ισχύσουν 5 ειδικά μέτρα, ενώ παραμένει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ανάσταση

Υπενθυμίζεται ότι στις εκκλησίες συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Recommended For You

About the Author: efoni