Αμπράμοβιτς: Μεταβίβασε εταιρεία σε στέλεχος της Τσέλσι την ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς μεταβίβασε μια εταιρεία, την οποία έλεγχε με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε στέλεχος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με βρετανικά εταιρικά αρχεία.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία σε στενό του συνεργάτη προτού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση του επιβάλουν κυρώσεις αυτό τον μήνα.

Καθώς η Βρετανία αντέδρασε πιο καθυστερημένα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι βρετανικές νομικές αρχές παραπονέθηκαν ότι η κυβέρνηση έδινε χρόνο στους ολιγάρχες να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία έξω από τη χώρα προτού επιβληθούν οποιαδήποτε μέτρα σε βάρος τους.

Ο Αμπράμοβιτς δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, ούτε και ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο 55χρονος Αμπράμοβιτς έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας, κυρίως μέσω του πετρελαίου και του αλουμινίου, στο πλαίσιο των χαοτικών συνεπειών της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το Forbes τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η καθαρή του περιουσία ανέρχεται σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, τόσο στον Αμπράμοβιτς όσο και σε εκατοντάδες άλλους Ρώσους ιδιώτες και οργανισμούς, στοχοποιώντας άτομα που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: Reuters

Recommended For You

About the Author: efoni