Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Ένα νέο φάρμακο διαπιστώθηκε ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, με τους ειδικούς να χαιρετίζουν μάλιστα την έλευσή του ως «σημείο καμπής» στη μάχη κατά της νόσου.

Ο λόγος για το φάρμακο Donanemab το οποίο βρέθηκε να επιβραδύνει την «πτώση» κατά έως και 35%, επιτρέποντας έτσι σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ να συνεχίζουν να εκτελούν καθημερινές εργασίες: να πηγαίνουν για ψώνια, να αναλαμβάνουν εργασίες καθαριότητας, να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, να παίρνουν μόνοι τα φάρμακά τους κ.ά.

Με βάση τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του εν λόγω φαρμάκου, βρετανικές πηγές (Alzheimer’s Research UK) υποστηρίζουν ότι πλέον «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» κατά την οποία η ασθένεια «θα μπορούσε να καταστεί θεραπεύσιμη» και «συγκρίσιμη με άλλες ασθένειες όπως είναι το άσθμα και ο διαβήτης».

Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association και παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Association International Conference) στο Άμστερνταμ.

Στο πλαίσιο των εν λόγω δοκιμών (TRAILBLAZER ALZ-2), οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.800 άτομα τα οποία ήταν σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, χορηγώντας στα μισά από αυτά Donanemab και στα υπόλοιπα ένα εικονικό φάρμακο τύπου placebo για ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από 76 εβδομάδες θεραπείας, ότι το φάρμακο Donanemab, το οποίο παρασκευάζεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου κατά 22,3% με 35,1%, αν και υπήρξε μικρός αριθμός ατόμων  τα οποία εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες όπως εγκεφαλικό οίδημα.

Όπως και το φάρμακο Leqembi το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έτσι και το Donanemab παρουσιάζεται να συμβάλλει στον «καθαρισμό» των αμυλοειδών πλακών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ.

Recommended For You

About the Author: efoni