Ακρίβεια: Η εξειδίκευση των μέτρων από το υπουργείο Ανάπτυξης

Τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε τα μέτρα.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης:

Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές. Περιορίζονται οι εκπτώσεις κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή στις τιμές στο ράφι. Αφορά: Απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

Επίσης, αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες. Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να διαθέτουν στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιστρέφεται πιστωτικό τιμολόγιο 3% μόνο για φύρα.

Επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας και εμπορικού κέρδους 7%.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα με στόχο να διορθωθούν όπως είπε στρεβλές εμπορικές πρακτικές. Ως προτεραιότητα της  κυβέρνησης έθεσε την προστασία του καταναλωτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στον πληθωρισμό απληστίας πολυεθνικών και ο πραγματικός ανταγωνισμός θα λειτουργήσει με καθαρές τιμές, πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές έτσι ώστε να φτάνουν καλύτερες τιμές στον τελικό καταναλωτή.

Recommended For You

About the Author: efoni