Έρχεται δεύτερο ξενοδοχείο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τη δημιουργία και δεύτερου ξενοδοχείου στον χώρο του αεροδρομίου δρομολογεί η Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών, ένα σχέδιο από τα παλιά για το οποίο φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει πλέον τώρα οι συνθήκες.

Η εταιρεία του αεροδρομίου έχει απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερομένους για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου, πέραν του 5άστερου Sofitel Athens Airport που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Μήτση στα Σπάτα.

Η πρόσκληση έχει περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα ενεργοποιώντας ουσιαστικά παλιότερο σχεδιασμό για τη δημιουργία και δεύτερης μονάδας, χαμηλότερου budget, πολύ κοντά στο κτίριο του κύριου Αεροσταθμού του αεροδρομίου και δίπλα στον Προαστιακό. Η έκταση όπου προγραμματίζεται η κατασκευή και λειτουργία του νέου ξενοδοχείου είναι 7,5 στρεμμάτων εντός του χώρου στάθμευσης μακράς διαρκείας (Ρ3).

Ο χρόνος παραχώρησης είναι έως το 2045 για το ξενοδοχείο που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από τον ανάδοχο με «πράσινα» χαρακτηριστικά ενώ όσον αφορά τη δυναμικότητά του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 δωματίων. Ένα ενδεικτικό concept που θέτει η Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών είναι για ξενοδοχείο κατηγορίας 3 αστέρων ή εναλλακτικά συνδυασμό 3 και 4 αστέρων, ενώ ζητούμενο είναι να υπάρξει και συνεργασία με διεθνή αλυσίδα κι ενδεχομένως brand το οποίο ήδη έχει εμπειρία και παρουσία κοντά σε αεροδρόμια στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται εδώ ότι το Sofitel Athens Airport που λειτουργεί ήδη στο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι 5 αστέρων και εξ’ αρχής στον επιχειρηματικό σχεδιασμό του αεροδρομίου της Αθήνας υπήρχε η πρόβλεψη για τη δημιουργία δεύτερης ξενοδοχειακής μονάδας με ένα πιο οικονομικό προφίλ, με αντίστοιχες πάντως παροχές συμπεριλαμβανομένων χώρων συναντήσεων και παροχής υπηρεσιών για επιχειρήσεις, χώρων εστίασης, πλήρως εξοπλισμένου γυμναστηρίου κ.τ.λ., ώστε να εξυπηρετούνται και όσοι έρχονται στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, ενισχύοντας τελικά και τον επαγγελματικό τουρισμό της πρωτεύουσας.

 

H πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται σε υποψηφίους που δραστηριοποιούνται αμιγώς στον ξενοδοχειακό κλάδο, κατασκευαστές, επενδυτές του κλάδου των ακινήτων, εταιρείες ανάπτυξης real estate ή και μικτά σχήματα. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, έως το τέλος Ιουλίου με τους υποψηφίους να πρέπει να αποδείξουν την εμπειρία τους και να παρέχουν ευρύτερες πληροφορίες για το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, το προτεινόμενο concept κ.τ.λ..

Το δεύτερο ξενοδοχείο θα έρθει να συμπληρώσει το προσφερόμενο προϊόν στον τομέα της φιλοξενίας του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, πέραν της πρώτης, πεντάστερης μονάδας που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα των Mitsis Hotels. Μάλιστα στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο όμιλος Μήτση ανανέωσε τη σύμβαση η οποία έληγε, με τον όμιλο της Accor, για τη μονάδα των 345 δωματίων που φέρει το brand Sofitel του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου.

Προ κορονοϊού, υπό συνθήκες κανονικότητας- δεδομένου ότι το Sofitel Athens Airport υπέστη μεγάλες απώλειες -όπως είναι εύλογο λόγω της πανδημίας- ο τζίρος του ξενοδοχείου του αεροδρομίου ξεπερνούσε τα 21 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα έφθαναν τα 3,4 εκατ. ευρώ, με το αποτέλεσμα στη διάρκεια της πανδημίας να γυρνάει σε ζημιές.

Σε αυτή τη φάση και με την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης να επιστρέφει σταδιακά σε επίπεδα 2019, πλέον πληρότητες και έσοδα κινούνται και πάλι ανοδικά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι προ πανδημίας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωσε ιστορικά υψηλή επίδοση με 25,57 εκατ. επιβάτες για να ακολουθήσει η πλήρης κατάρρευση εν μέσω Covid 19.

Τώρα, στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 συνολικά η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 6,5 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2019, ενώ μόνο για τον μήνα Μάιο η «ψαλίδα» έχει κλείσει αισίως στο -10%.

Recommended For You

About the Author: efoni