Έπιασαν στην Αθήνα μέλος από το αδίστακτο καρτέλ Los Chapitos

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη χώρα μας η πληροφορία ότι μέλη του μεξικανικού καρτέλ «Σιναλόα» έχουν δώσει το «παρών» σε Ελλάδα και Αυστρία.

Όπως αναφέρει το MEGA, επικαλούμενο μεξικανικό δημοσίευμα, πρόκειται για μέλη ενός από τα πιο διαβόητα και επικίνδυνα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο με πολλές δολοφονίες στο ενεργητικό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κύριος στόχος των μελών του καρτέλ φέρεται να είναι η εξεύρεση και προμήθεια βαρέως οπλισμού που δεν μπορούν να βρουν στο Μεξικό, καθώς ο συγκεκριμένος πολεμικός οπλισμός που αναζητούν χρησιμοποιείται μόνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και από τον στρατό.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχουν έρθει «απεσταλμένοι» του καρτέλ. Μάλιστα μνημονεύουν ένα γεγονός που δεν είχε δημοσιοποιηθεί όταν συνέβη.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου του 2023 ένα μέλος αυτού του καρτέλ είχε συλληφθεί στην Ελλάδα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών καθώς επέστρεφε από την Αυστρία όπου φέρεται να έκανε συναλλαγές για την απόκτηση οπλισμού για το καρτέλ.

Επισημαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση του ατόμου αυτού στις ΗΠΑ ενώ φέρεται να είναι και εισαγωγέας της ουσίας φαιντανίλη. Μάλιστα τονίζεται ότι σε βάρος του υπήρχε επικήρυξη 1 εκατ. δολαρίων.

Είναι οι γιοι και διάδοχοι του Ελ Τσάπο, γι’ αυτό λέγονται «Los Chapitos».

Ποιοι είναι οι «Los Chapitos»

Η συγκεκριμένη οργάνωση ονομάζεται «Los Chapitos» καθώς είναι οι διάδοχοι του Ελ Τσάπο, του διαβόητου βαρώνου ναρκωτικών που βρίσκεται στη φυλακή.

Τα μέλη της συμμορίας δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων της ουσίας φαιντανίλη (συνθετικό ναρκωτικό – Fedanyl) και μεθαμφεταμίνης στην Αμερική καθώς και σε άλλες εγκληματικές οικονομικές δραστηριότητες στο βόρειο και δυτικό Μεξικό.

Στις «δραστηριότητές» τους, περιλαμβάνεται και η διακίνηση μεταναστών, παράνομες εξορύξεις, κ.ά.

Μάλιστα, μετά την σύλληψη του ηγετικού τους στελέχους Οβίδιο Γκουζμάν Λόπεζ στη Σιναλόα στις 5 Ιανουαρίου του 2023, ξέσπασε μεγάλο κύμα βίας με δεκάδες εκτελέσεις από την οργάνωση.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η σύλληψη μέλους του καρτέλ της Σιναλόα από τις Ομοσπονδιακές Δυνάμεις.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μετά από επιχείρηση των κρατικών δυνάμεων του Μεξικό για τη σύλληψη του Οβίδιο, η απάντηση του καρτέλ ήταν τόσο σφοδρή που ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ να δώσει εντολή να σταματήσει η επιχείρηση και να ελευθερωθεί ο κρατούμενος.

 

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι γιοι του Ελ Τσάπο ασχολούνται με τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στις ΗΠΑ, από κοκαΐνη και μαριχουάνα μέχρι μεθαμφεταμίνη, χάρη στο τεράστιο δίκτυο επαφών τους στη Λατινική Αμερική.

Το καρτέλ της Σιναλόα επιχειρεί σε πολλές πόλεις από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Μπουένος Άιρες και σε τουλάχιστον 17 επαρχίες του Μεξικό και συνολικά σε περίπου 50 χώρες.

Recommended For You

About the Author: efoni