Έντονη αντιπαράθεση Ελλήνων βουλευτών με Ακάρ

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στην Κωσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, κατά την ομιλία του ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα νησιά, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

 

Οι Έλληνες βουλευτές (οι κ. Λιβανός, Τζάκρη, Λοβέρδος, Βολουδάκης) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία.

Επίσης, τόνισαν πως δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.

 

Ο κ. Ακάρ απαντούσε εκνευρισμένος στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ανέφεραν ακόμη «πώς είστε υπέρ μια νατοϊκής συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Η αντιπαράθεση αυτή κράτησε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Ακάρ από την αίθουσα ενώ συνεχίστηκε και στους διαδρόμους.

Σημειώνεται επίσης ότι σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε νωρίτερα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο Μπαχτσελί δήλωσε τα εξής:

«Πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας. Στο δεύτερο στάδιο στη θάλασσα των νησιών (Αιγαίο) τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν, να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικά μας.

»Αυτό το νέο status να το επικυρώσουμε στον ΟΗΕ. Πρέπει αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς να τους δώσουμε στην αρμοδιότητα των περιφερειών μας που βρίσκονται κοντά στις ακτές. Σε τρίτο στάδιο να κηρύξουμε συνεχόμενες ΝΑVTEX  που περιλαμβάνουν τους γεωγραφικού σχηματισμούς που ανήκουν στη χώρα μας».

Recommended For You

About the Author: efoni