Ένα χρόνο επιχειρησιακής δράσης συμπληρώνουν τα οχήματα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, στον Κηφισό

Στο πλαίσιο των καινοτόμων ενεργειών της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική, συμπεριλαμβάνονται οι περιπολίες των οχημάτων κλειστού τύπου στην κεντρικότερη και πλέον επιβαρυμένη από κυκλοφοριακή άποψη οδική αρτηρία του λεκανοπεδίου, τη λεωφόρο Κηφισού, τα οποία συμπληρώνουν ένα χρόνο επιχειρησιακής δράσης.
Πρόκειται μία πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας καταγράφονται 4.5 συμβάντα κατά μέσο όρο καθημερινά από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα εξαιτίας συγκρούσεων, η μηχανικών βλαβών, με συνέπεια να σημειώνονται καθυστερήσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή για οδική βοήθεια διαρκεί από 45 λεπτά έως και 1 ώρα.

Τα Βαν λαμβάνουν θέση πριν από τον τόπο του συμβάντος και μέσω της πινακίδας μεταβλητών μηνυμάτων προειδοποιούν τους οδηγούς εγκαίρως για το περιστατικό, ώστε να μειώσουν ταχύτητα και να έχουν επαυξημένη προσοχή. Στη συνέχεια παρεμβαίνουν για την απομάκρυνση των οχημάτων που έχουν πρόβλημα, παρέχουν βοήθεια στους οδηγούς και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μένει ανοιχτή η λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ενημερώνουν το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Επισημαίνεται πως τα ειδικά βαν είναι στελεχωμένα με καταρτισμένο προσωπικό και είναι εξοπλισμένα με πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, τεχνικά συστήματα φωτεινής και ηχητικής προειδοποίησης, ασύρματη επικοινωνία, GPS καθώς και πλήρη σειρά εργαλείων και υλικών πυρόσβεσης και απορρόφησης λιπαντικών από το οδόστρωμα.

Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο και έχει συνδράμει αποτελεσματικά τόσο στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων όσο και στην βοήθεια των χρηστών του οδικού δικτύου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω βλάβης του οχήματος (μηχανική βλάβη ή κλαταρισμένο λάστιχο ή ακόμη και από έλλειψη καυσίμου) αλλά και σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Παράλληλα ,σε συνεργασία με τα συνεργεία και τους αναδόχους αντίστοιχων έργων της Περιφέρειας Αττικής, τα οχήματα οδικής ασφάλειας συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εποπτεία του οδικού δικτύου και στην αποκατάσταση βλαβών και επικινδυνοτήτων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά:

«Διαρκείς μας προτεραιότητες είναι η διευκόλυνση των οδηγών, η προάσπιση της ασφάλειας και η διατήρηση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου. Σ΄αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να επενδύουμε σε καινοτόμες δράσεις, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη βιώσιμη κινητικότητα και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Τα Βαν εξυπηρέτησης των πολιτών στη Λεωφόρο Κηφισού, εδώ και 1 χρόνο, προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες, καθώς καθημερινά παρεμβαίνουν άμεσα όπου κριθεί αναγκαίο, για την εξυπηρέτηση των οδηγών και την προάσπιση της ασφάλειας τους. Στόχος να μην παρεμποδίζεται επί μακρόν η κυκλοφορία και να μην προκαλούνται συμφορήσεις ή και ατυχήματα. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πιλοτικά για το συγκεκριμένο σημείο αρμοδιότητάς μας και θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία που παρουσιάζεται έντονος κυκλοφοριακός φόρτος. Θα συνεχίσουμε και με άλλες καινοτόμες δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση».

Recommended For You

About the Author: efoni