Έκτακτη ενίσχυση για 2,3 εκατ. πολίτες τον Δεκέμβριο – Η εξειδίκευση των μέτρων

Τα έκτακτα μέτρα για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης εξειδίκευσαν από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς.

Oπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «το 2023 ήταν μία εκλογική χρονιά, και κυρίως μια χρονιά με πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδόσει και αυτό έχει θετική αντανάκλαση και στον προϋπολογισμό. Ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει υπερβεί –παρά τις δυσκολίες– τις προβλέψεις και έτσι μπορούμε να πούμε πως στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ και θα μας περισσέψουν και κάποια χρήματα που θα είναι πάνω από τοn στόχο που έχει τεθεί για 1,1 επί του ΑΕΠ και θα δοθούν στην κοινωνία».

«Υπολογίζεται πως το πλεόνασμα αυτό φέτος θα είναι 352 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα», τόνισε, γνωστοποιώντας πως ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθεί από αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπολογίζεται στα 2,3 εκατομμύρια.

Αναλυτικά, θα δοθεί:

Ποσό ύψους 125 εκατ. για 800.000 δικαιούχους υου επιδόματος τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ, το οποίο αυξάνεται κατά 150%. Για κάθε 100 που λαμβάνει κάθε γονιός τον μήνα, τον Δεκέμβριο θα πάρει 150.
Παράδειγμα: Μια οικογένεια με τεσσερα παιδιά και εισόδημα 10-15.000 ευρώ σήμερα παίρνουν 168 ευρώ τοn μήνα επίδομα. Με τα νέα μέτρα θα πάρουν 252 ευρώ επιπλέον, δηλαδή τον Δεκέμβριο θα φτάσουν στα 420 ευρώ.

Προσαύξηση 50% στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με προϋπολογισμό 24 εκατ. και δικαιούχους 210.000 δικαιούχους.
Παράδειγμα: Eνα ζευγάρι με δύο παιδιά λάμβανε επίδομα 400 ευρώ. Θα λάβει μηνιαία αύξηση 32 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή θα λάβει τον Δεκέμβριο 646 ευρώ.
Στήριξη αναπήρων ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και ωφελούμενους 225.000

Πρόσθετη στήριξη se χαμηλοσυνταξιούχους (με κύρια σύνταξη κάτω των 700 ευρώ) και για ανασφάλιστους υπερήλικες που θα έχουν μια στήριξη 150 ευρώ.
Παράδειγμα: Eνας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αύξηση συνολικά 216 ευρώ τον χρόνο. Αν συνυπολογιστεί και η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ, θα λάβει 365 ευρώ. Δηλαδή, αντί για αύξηση του 3%, θα λάβει αύξηση 5,1%.

Οι πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ ενισχύονται με επιπλέον 200 ευρώ.

Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα

Η καταβολή των επιδομάτων αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί μαζί με την καταβολή των κανονικών επιδομάτων που ορίζεται προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ, αντίστοιχα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε τα πέντε μέτρα που είχαν ψηφιστεί ήδη για τον Δεκέμβριο του 2023:

έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

διπλάσιο market pass έως το τέλος του έτους σε Θεσσαλία και Eβρο χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
Youthpass σε νέους ηλικίας 18-19 ετών αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

Πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν από 1/1/2024 αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια αύξηση συντάξεων περίπου 3% αύξηση του αφορολόγητου για φορολογούμενος με εξαρτώμενα τέκνα εφαρμογή του 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εφαρμογή Youthpass ύψους 150 και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για πυρκαγιά, πλημμύρες, σεισμό. αύξηση των συντάξεων του λεγόμενου μικρού δημοσίου

Recommended For You

About the Author: efoni