2021, η μεγάλη ευκαιρία

Γράφει ο Θανάσης Μιχαλόπουλος*

Απομένοντας ελάχιστες ημέρες ώσπου το 2020 να μας αποχαιρετήσει για τα καλά, ευχόμενοι όλοι να μην βιώσουμε ξανά τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, ο ορίζοντας του 2021 ανατέλλει, ο οποίος διαγράφεται με τις πιο ελπιδοφόρες αποχρώσεις, ιδίως για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα, ακόμη περισσότερο για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και των Μεσογείων.

Τα Μεσόγεια, μολονότι απέχουν 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, υπολείπονται σε εκατοντάδες σημεία έναντι των άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών προαστίων. Η κοντινότερη δε, περιοχή, πάλαι ποτέ ακμάζον προάστιο και κοιτίδα πνεύματος, ο Δήμος Παιανίας (Παιανία – Γλυκά Νερά) έχει περιέλθει σε μία άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια και οικονομικο- πολιτική δυσπραγία, η οποία κόστισε στην πόλη και στους δημότες το «εισιτήριο» στις εξελίξεις του 21 ου αιώνα. Εδώ και 15 μήνες καταβάλλονται φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες από τη διοίκηση του Δημάρχου Ισίδωρου Μάδη και των συνεργατών του, ούτως ώστε να μπει η πόλη σε τροχιά ανάπτυξης, να πραγματοποιηθούν πράγματα «αυτονόητα» για την πλειοψηφία των πολιτών και να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το μέλλον.

Το παράδειγμα του Δήμου Παιανίας, αποτελεί ίσως τον χαρακτηριστικότερο Δήμο για το τι συμβολίζει το 2021 και οι επετειακές εκδηλώσεις του. Σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Δήμος Παιανίας είναι από τους πρώτους Δήμους στην Αν. Αττική που έχει καταρτίσει ένα πλήρως εφαρμόσιμο πλάνο δράσεων για το έτος επετηρίδα, με άξονες οι οποίοι αναδεικνύουν πέραν των ιστορικών γεγονότων, πρόσωπα, παραδόσεις και ξεκινούν το νέο διάλογο για τις πόλεις του μέλλοντος, τις προκλήσεις και τις προοπτικές.

Η πρόθεση είναι σαφής· καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να λυθούν χρόνιες παθογένειες, χωρίς όμως να χαθούν πολύτιμες ευκαιρίες για την πόλη. Έτσι λοιπόν, οι πρωτοβουλίες του Δήμου Παιανίας για το 2021 δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εφήμερες. Τουναντίον, αποτελούν το εφαλτήριο σάλπισμα για την αναβάθμιση του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ανοίγοντας ένα διάλογο που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν  με το σήμερα, που όλοι οι άνθρωποι δίνουν καθημερινούς «αγώνες», διαμορφώνεται το μέλλον, εισερχόμενοι στην 4η βιομηχανική επανάσταση και φυσικά ξεκινώντας έναν φιλόδοξο διάλογο για την αποκατάσταση του κύρους των Μεσογείων, της οικονομίας τους και των προοπτικών. Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως ο Δήμος Παιανίας, μετά από μία πενταετία εσωστρέφειας, επανέρχεται στο προσκήνιο, βελτιώνει με σταθερά βήματα το εσωτερικό του, αποκτά εξωστρέφεια, οικονομική αυτοτέλεια και εν τέλει, πληρώνει το ιστορικό χρέος του, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να καταστήσει την περιοχή των Μεσογείων, κέντρο περιφερειακών εξελίξεων, αντίστοιχο των απαιτήσεων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί.

Η πανδημία μπορεί να έφερε πολλά πράγματα πίσω και να κόστισε πολλά παραπάνω. Υποχρέωση όλων είναι να μην κοιτούν το εφήμερο «γκρίζο» παρόν, αλλά να εγκαινιάσουν με τόλμη τον διάλογο του μέλλοντος. Αν κάτι μάθαμε από την ιστορία μας είναι αυτό. Απέναντι σε όλα τα «μαύρα», ανατέλλει πάντα το φως!

*Ειδικός Σύμβουλος Παιδείας & Πολιτισμού του Δημάρχου Παιανίας,

Διεθνολόγος-Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni