Το νέο σύστημα συλλογής οργανικών αποβλήτων στον Δήμο Κρωπίας – Οδηγίες χρήσης

Ο Δήμος Κρωπίας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ανακοινώνουν τη λειτουργία ενός νέου συστήματος ανακύκλωσης που αφορά την ξεχωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων σε καφέ κάδους αποκομιδής (βιοαπόβλητα).

Οι κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων χρώματος καφέ άρχισαν να τοποθετούνται από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2020 σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου ενώ το ειδικό απορριμματοφόρο έχει ήδη παραδοθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Noμού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).Οι καφέ κάδοι (90 κάδοι διαφόρων διαστάσεων ενώ θα προστεθούν και άλλοι ώστε να φτάσουν να καλύψουν 130 σημεία) αναπτύσσονται, σε πρώτη φάση, σε 85 σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή βιοαποβλήτων στις περιοχές, πόλη Κορωπίου, Αγία Μαρίνα, Σκάρπιζα, Κίτσι, Καρελλάς. Οι καφέ κάδοι της πρώτης φάσης ανάπτυξης του συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων βρίσκονται κοντά σε, καταστήματα μαζικής εστίασης, αρτοποιεία, βιομηχανίες, υπεραγορές τροφίμων (supermarkets), εκπαιδευτήρια, γηροκομεία, δημοτικές-κρατικές δομές κ.α.

Σε επόμενη φάση προβλέπεται η περαιτέρω ανάπτυξη καφέ κάδων σε συνοικίες του Δήμου με στόχο την μαζική καθημερινή χρήση τους από όλους τους κατοίκους της πόλης και των οικιστικών περιοχών.

Τα σημεία τοποθέτησης των καφέ κάδων αναμένεται να αναρτηθούν σε ειδικό χάρτη στην πλατφόρμα προώθησης της ανακύκλωσηςwww.followgreen.gr και στο www.koropi.gr αμέσως μετά την συνολική τοποθέτησή τους.

Στο τομέα της ενημέρωσης για την σωστή χρήση του καφέ κάδου έχουν γίνει τα εξής: από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2020 μοιράζεται το ειδικό έντυπο ενημέρωσης για την σωστή χρήση του καφέ κάδου σε διάφορους δημοτικούς χώρους κοινού και κυρίως επιχειρήσεων εστίασης ώστε να διασφαλιστούν οι ορθοί κανόνες χρήσης. Σε επόμενη φάση προβλέπονται ενημερωτικές δράσεις εστιασμένες σε γειτονιές-συνοικίες για όλα τα συστήματα ανακύκλωσης, τις οδηγίες για τις ορθές πρακτικές, πάντα προσαρμοσμένες στα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο πώς χρησιμοποιούμε τον καφέ κάδο. Η γενική οδηγία είναι ο διαχωρισμός καθημερινά των οργανικών υλικών από τα υπόλοιπα απόβλητα.

Τα οργανικά μας απόβλητα τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο είτε χύμα, είτε κατά προτίμηση σε χάρτινες σακούλες μαναβικής (οι κλασικές καφέ χρώματος κατά βάση) ή σε βιοδιασπώμενες/βιοαποδομήσιμες σακούλες με το σήμα ΟΚ compost (με τρία βέλη από πάνω) και συνήθως με το στρογγυλό σήμα ΒΙΟ 100% BIODEGRADABLE-COMPOSTABLE(δηλ.βιοδιασπώμενη-κομποστοποιήσιμηβιοδιασπώμενη-κομποστοποιήσιμη).

Απαγορεύεται να ρίχνουμε βιοαπόβλητα συσκευασμένα σε πλαστική σακούλα στο καφέ κάδο καθότι θα καταστραφεί όλο το περιεχόμενο των βιοαποβλήτων του κάδου.

Η καθαρότητα του περιεχομένου των βιοαποβλήτων στον καφέ κάδο είναι κρίσιμη τόσο για την βιομηχανική μονάδα κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ που θα το δεχθεί όσο και για την παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού υλικού που θα επιστρέψει στο Δήμο μας και στους πολίτες.

Γι’ αυτό ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες :

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια

Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, κόκκαλα

Τσόφλια αυγών

Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά

Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι

Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)

Ξηροί καρποί και περιβλήματα

Κουκούτσια ελιάς

Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους

Νωπό κρέας-ψάρι, υλικά από την προετοιμασία παρασκευής φαγητού (π.χ. εντόσθια, κόκαλα)

Γόπες τσιγάρων

Τροφές και περιττώματα ζώων

Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

Μπαταρίες, λαμπτήρες

Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)

Συσκευασίες κάθε είδους ( μπαίνουν στο «μπλε κάδο»)»)

Recommended For You

About the Author: efoni