Συμβούλια νέων στους Δήμους – Υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων να είναι γυναίκες

«Κάθε μορφή αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, αλλά και της ίδια της Δημοκρατίας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, διαδικτυακά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ομιλία του, ο κ. Θεοδωρικάκος, ως αρμόδιος υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά από τη νεανική ηλικία, μπορεί να διασφαλιστεί από τη θεσμοθέτηση εκλεγμένων Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο.

Το εν λόγω όργανο, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα είναι ενεργό και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε κάθε απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στους νέους. «Ταυτόχρονα, θα είναι ένα όργανο που θα ανοίγει την πόρτα στην πολιτική. Θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία στους Δήμους, ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι έως 29 ετών και υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων μελών, (όχι των υποψηφίων) θα είναι γυναίκες» πρόσθεσε, κοινοποιώντας πως εξετάζει αυτήν την ιδέα με πολύ θετική διάθεση, ύστερα από πρόταση νέων ανθρώπων.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος για να αναπτυχθεί η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, καθώς αποτελεί το πεδίο ανάπτυξης πολιτικών που έχουν άμεση εφαρμογή στις ανάγκες της καθημερινότητας. «Οι γυναίκες νιώθουν και έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες με δράσεις, που εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για κοινωνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η αυξημένη, ισότιμη και αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην πολιτική θα δώσει δύναμη και καλύτερη προοπτική στη Δημοκρατία μας», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε, μάλιστα, ότι: «Οι άνδρες πολιτικοί πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε για την άρση κάθε εμποδίου συμμετοχής των γυναικών στα κοινά».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Στην Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η λέξη πολιτική είναι γένους θηλυκού.

Δυστυχώς, όμως, είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι υπάρχει σοβαρό και σημαντικό έλλειμμα συμμετοχής γυναικών, στην πολιτική στη χώρα μας.

Πολλοί αποδίδουν το έλλειμμα αυτό στις δομές της κοινωνίας μας, άλλοι στην έλλειψη υποστηρικτικών μέτρων από την πλευρά της πολιτείας και άλλοι, στη γενικότερη νοοτροπία και αντίληψη που υπάρχει για τα κοινά.

Ό,τι και να ισχύει, το σίγουρο είναι ότι η πολιτική έχει ανάγκη τη γυναικεία αντίληψη, εφευρετικότητα και διεισδυτικότητα στη διαφορετική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας. Και αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση, η οποία από τη φύση της είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Και οι αριθμοί αδιάψευστοι.

Στη Βουλή, μόλις το 20,3% των βουλευτών είναι γυναίκες (61 στους 300).

Στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης – εκεί δηλαδή που οι γυναίκες μπορούσαν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Μόλις το 5,72% των Δημάρχων είναι γυναίκες (19 στους 332), ενώ από τους 13 Περιφερειάρχες μόνο μία είναι γυναίκα.

Το έλλειμμα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, είναι διαπιστωμένο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Κατά καιρούς, μάλιστα, λαμβάνονται διάφορα μέτρα με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν δεσμευτικά, υπέρ των γυναικών. Ωστόσο, η συμμετοχή στην πολιτική, δεν επιβάλλεται με νόμους και ποσοστώσεις. Η συμμετοχή, όμως, δεν είναι μια τεχνική διαδικασία.

Λόγω της αυξημένης ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια (φθάνει το 40%), η αναζήτηση γυναικών παίρνει τη μορφή “αγώνα δρόμου”, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει αντίστροφα από την επιθυμία του νομοθέτη και η ποσότητα, τελικά, να κινδυνεύει να λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας.

Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος για να αναπτυχθεί η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, καθώς αποτελεί το πεδίο ανάπτυξης πολιτικών που έχουν άμεση εφαρμογή στις ανάγκες της καθημερινότητας. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες νιώθουν και έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες με δράσεις, που εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για κοινωνικά θέματα.

Η συμμετοχή, όμως, των γυναικών στην πολιτική, δεν εκπληρώνει μια λειτουργία επιρροής, αλλά βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Της ίσης συμμετοχής, της αναλογικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας.

Συνεπώς, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, δεν αποτελεί ζήτημα έμφυλων διακρίσεων ή επιλογών, αλλά ουσιαστικό ζήτημα Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι η συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αυξηθεί αν, ως πολιτεία, καταστήσουμε από νωρίς εμφανή την ανάγκη της συμμετοχής στα κοινά, ως αξίωμα για την καλύτερη ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από την αναγνώριση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του πολίτη, από μικρή ακόμη, τη σχολική ηλικία. Με την εδραίωση της πεποίθησης ότι η συμμετοχή είναι υποχρέωση που διασφαλίζει κεκτημένα δικαιώματα σε μια Δημοκρατία.

Η γνώση του Συντάγματος και του τρόπου που λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία, πιθανόν να ενίσχυε το ενδιαφέρον για την πολιτική.

Ως αρμόδιος υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά από τη νεανική ηλικία, μπορεί να διασφαλιστεί από τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο. Θα είναι ένα όργανο που θα είναι ενεργό και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε κάθε απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τους νέους. Αλλά ταυτόχρονα, θα είναι ένα όργανο που θα ανοίγει την πόρτα στην πολιτική. Θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία στους Δήμους, ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι έως 29 ετών και υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων μελών, (όχι των υποψηφίων) θα είναι γυναίκες.

Εξετάζω αυτήν την ιδέα με πολύ θετική διάθεση, ύστερα από πρόταση νέων ανθρώπων.

Μπορεί να ακούγεται λίγο… άδικο απέναντι στο ανδρικό φύλο, αλλά είναι ένας τρόπος για να υπάρχει φυλετική ισορροπία και να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα τοπικά θέματα. Αν μη τι άλλο, με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια δεξαμενή ανάδειξης ηγετικών πολιτικών παρουσιών γυναικών, στο μέλλον.

Είναι επίσης δεδομένο ότι, πολλές γυναίκες, αρνούνται να μετάσχουν στην πολιτική γιατί ξέρουν, ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή.

Ένας πιθανός πολιτικός εκφοβισμός (bulling) κατά των γυναικών πολιτικών, είναι αποτρεπτικός για οποιαδήποτε συμμετοχή. Πολλές γυναίκες, που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική, μένουν πίσω και ακολουθούν καριέρες στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς τους και τους οικείους τους.

Αυτό, όμως πρέπει να τελειώσει.

Αν ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική είναι κοινός για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τότε απαιτείται συναίνεση στην εξεύρεση τρόπων που θα ανοίξουν το δρόμο στη συμμετοχή. Απαιτείται συνεννόηση που θα ξεπερνά τις καθημερινές κομματικές αντιπαραθέσεις και φυσικά απαιτείται, κοινή προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστούν οι αιτίες που δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού.

Η κάθε μορφή πολιτικού αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας αλλά και της ίδια της Δημοκρατίας.

Οι άνδρες πολιτικοί πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε για την άρση κάθε εμποδίου συμμετοχής των γυναικών στα κοινά.

Θα κλείσω με την αναφορά που έγινε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις γυναίκες το 1995, Η Πλατφόρμα Πεκίνου, Στρατηγικός στόχος G1, στο άρθρο 18, επισημαίνει αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε υπ’ όψιν μας:

“Η επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία η οποία θ’ αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η Δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας…”.

Η αυξημένη, ισότιμη και αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην πολιτική θα δώσει δύναμη και καλύτερη προοπτική στη Δημοκρατία μας.

Η Δημοκρατία μας έχει τεράστια ελλείμματα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, χωρίς αυτή την ισχυρή γυναικεία εκπροσώπηση».

Recommended For You

About the Author: efoni