Ορθόδοξοι Χριστιανοί κινούνται νομικά κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ομάδα Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία, που ανήκει στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, κινείται νομικά κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά ακύρωσης του καθεστώτος που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο στο μνημείο.

Στην προσφυγή αναφέρεται πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, παραβιάζει τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που απαιτεί από τα κράτη: «να διασφαλίσουν τον προσδιορισμό, την προστασία, τη διατήρηση, την παρουσίαση και τη μετάδοση στις μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».

Για μία σχεδόν χιλιετία η Αγία Σοφία υπήρξε Ορθόδοξος καθεδρικός ναός και μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Κάποια από τα χριστιανικά μωσαϊκά και εικόνες της είχαν καλυφθεί με σοβά ώστε να μπορούν να ασκούν οι μουσουλμάνοι την λατρεία τους. «Το ισλάμ δεν επιτρέπει την παρουσία εικόνων στην προσευχή. Τώρα, κουρτίνες και αναδιπλούμενα υφάσματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα χριστιανικά της σύμβολα κατά την διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών» σημειώνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Recommended For You

About the Author: efoni