Μόρια φωτιά: Στάχτη το ΚΥΤ – Άστεγοι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Μόρια φωτιά: Νύχτα τρόμου στην Λέσβο καθώς το ΚΥΤ της Μόριας έγινε στάχτη μετά από την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων στον κορονοϊό.

Αφορμή για την φωτιά αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μεταβαίνει στη Μυτιλήνη ανέφερε οτι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιες στο ΚΥΤ, το οποίο εχει εκκενωθεί.

Όπως σημείωσε, ζητούμενο αποτελεί αυτή τη στιγμή που θα στεγαστούν οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να υπάρχει πλήρης έλεγχος των δομών.

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Μόρια φωτιά: 400 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν άμεσα

Την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν απομείνει στη Μόρια χρηματοδοτεί η ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο Twitter, βρίσκεται σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές αρχές για τη φωτιά.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει.

Μόρια φωτιά: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, η Λέσβος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορονοϊό. Όπως είπε, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού.

Επίσης ασαφές είναι το που βρίσκονται οι 35 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Επίσης δυνάμεις των ΜΑΤ μεταφέρονται στο νησί.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης, όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Recommended For You

About the Author: efoni