Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια στον Μιχαλολιάκο και τους άλλους 6 της ηγεσίας

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για τις ποινές στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς και ο Γιώργος Γερμενής, «το διευθυντήριο της ΧΑ» καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια, όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας. Ενώ, 10 χρόνια φυλακή επιβλήθηκε στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Αρχίζοντας την ανακοίνωση των ποινών, η πρόεδρος της Έδρας ανακοίνωσε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυρίας Οικονόμου, στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο «ταβάνι» των προβλεπόμενων ποινών αλλά σε ελαφρώς πιο «κάτω». Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά. Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω , σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Συνολικά η πρόταση της Εισαγγελέως ανά υπόθεση είναι η εξής:

Για την υπόθεση Φύσσα πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη ‘Αγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά. Στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη ζήτησε να επιβληθεί ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό.

7 χρόνια για τις επιθέσεις κατά των αλιεργατών

Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (έχουν ελαφρυντικό) και 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη ( δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα ) επικίνδυνης σωματικής βλάβης φυλάκιση 10 μηνών για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή. Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.

Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.

Recommended For You

About the Author: efoni