Δίκη Χρυσής Αυγής: Και τώρα τελειώσαμε;

Η 7η Οκτωβρίου 2020, η μέρα που η δικαιοσύνη καταδίκασε την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως μια ιστορική μέρα.

Της Βάσως Κόλλια, 1η επιλαχούσα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Χαρακτηρίσθηκε μέρα της Δημοκρατίας. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ της αφιέρωσαν τον χρόνο που της αρμόζει. Κάποια χαρακτήρισαν την δίκη αυτή ως την σημαντικότερη δίκη φασιστών μετά την δίκη της Νυρεμβέργης. Είναι μια μέρα που θα θυμόμαστε. Όπως και τους πρωταγωνιστές της.
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής να συμπέσει με την εξέγερση των 300 Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς στις 7 Οκτωβρίου 1944, οι οποίοι, με αυταπάρνηση προτίμησαν να επαναστατήσουν κατά των ναζί βασανιστών τους, ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο! Θα έλεγες ότι η ιστορία εκδικείται!

Την Τετάρτη 7.10.2020, λοιπόν, η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε τους εμπλεκόμενους και έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.
Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι το εξής: Τελειώσαμε ως κοινωνία με αυτήν καταδίκη από το τέρας του φασισμού, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού; Και για να είμαι ξεκάθαρη όταν μιλάω για βία μιλάω για όλες τις εκφάνσεις της, πολιτικο-ιδεολογικές, κοινωνικές κλπ.

Ας μείνουμε όμως, στο άρθρο αυτό, στο φαινόμενο Χρυσή Αυγή. Με την Χρυσή Αυγή ως οργάνωση μάλλον τελειώσαμε. Με αυτό που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή όμως δεν τελειώσαμε. Θα αναφέρω απλά ότι στις Ευρωεκλογές 2019 η Χρυσή Αυγή πήρε ποσοστό 4,87% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, ενώ στις Εθνικές Εκλογές 2019 πήρε ποσοστό 2,93 δηλαδή για ποσοστό 0,07 δεν εξέλεξε βουλευτές! Δυστυχώς, αυτό συνέβη ενώ οι πολίτες γνώριζαν, ήδη ,την εγκληματική δράση του «κομματικού» αυτού μορφώματος. Όσο για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές απλά να υπενθυμίσω ότι εκπροσωπούνται τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Δήμο Αθηναίων. Τίποτα δεν τους εμπόδισε την Πρωτοχρονιά του 2020 να εκδώσουν το «πολιτικό» τους ημερολόγιο που φέρει στο εξώφυλλο του, ένα μόνο ένα σύνθημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την περιβόητη φράση που οι ίδιοι οι νεοναζί σε όλον τον κόσμο αποδίδουν στον Γκέμπελς: «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη»!

Η δικαιοσύνη έκανε την δουλειά της. Τώρα πρέπει να κάνουμε εμείς οι πολίτες και οι πολιτικοί την δική μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αναβίωση τέτοιων φαινομένων. Πρέπει να επαγρυπνούμε γιατί «το αυγό του φιδιού» πάντα βρίσκει τις συνθήκες για να επωασθεί. Και αυτό συμβαίνει όταν η Δημοκρατία και η Πολιτική αδυνατούν να παίξουν το ρόλο τους.

Όμως ο ναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός δεν είναι ιδεολογίες. Είναι όψεις της ίδιας αγωνίας να εξοντωθεί ο «άλλος». Είναι «αναγκαστικές» συμμαχίες αυτάρεσκων «Εγώ» που αναζητούν τον «εχθρό» μέσα στα σκοτάδια της παθολογίας τους. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι ο φασισμός και ο ναζισμός άφησαν πίσω τους μια επικίνδυνη κληρονομιά: πανίσχυρους μύθους για μια κουλτούρα καταστροφής χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς προσχήματα ή εξηγήσεις. Αυτή είναι και η δηλητηριώδης «γοητεία» τους. Μην ξεχνάμε ότι αυτό που τρομάζει περισσότερο στην αγριότητα και τη βιαιότητα των Ναζί δεν είναι η αποκρουστική, απόκοσμη και δήθεν υπερφυσική όψη τους, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό, θεσμικό, ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο ήταν έτοιμοι να διαπράξουν φοβερά και ασύλληπτης σκληρότητας εγκλήματα.

Το είχε διατυπώσει ακόμη πιο καθαρά ο Μάνος Χατζιδάκις στα προφητικά του λόγια, το 1993, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Ο φασισμός και ο νεοναζισμός είναι «…η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του».
Ας ελπίσουμε ότι τόσο η στάση της κοινωνίας όσο και όλων των κομμάτων απέναντι στην απόφαση της Δικαιοσύνης θα σηματοδοτήσει την απαρχή αναστοχασμού και αφύπνισης, πολιτικής και δημοκρατικής ωριμότητας.

Μην ξεχνάμε ότι στις αστικές δημοκρατίες υπάρχουν νόμοι και θεσμοί και η πολιτική είναι αυτή που καλείται να ανταποκριθεί και να δώσει λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που ζούμε και όχι οι εκφραστές του ναζισμού του αντισημιτισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας, της βίας.
Χρειαζόμαστε λοιπόν συνεχή επαγρύπνηση, διότι οι καιροί που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι.

 

Recommended For You

About the Author: efoni