Δήμος Μαραθώνα: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαραθώνος για τον «ΙΑΝΟ»

Δήμος Μαραθώνα:

Δήμος Μαραθώνα: Ανακοίνωση εξέδωσε η Πολιτική Προστασία Δήμου Μαραθώνος ώστε να προειδοποιήσει τους πολίτες για την επερχόμενη, σφοδρή, κακοκαιρία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό -με το όνομα «ΙΑΝΟΣ»- αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το «μάτι», το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα Πέμπτη αργά το απόγευμα.
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 το φαινόμενο θα επηρεάσει την Αττική όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.
Οι επιπτώσεις του «ΙΑΝΟΥ», θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο.

Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ.

Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές.

Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά.

Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε και καλούμε τους πολίτες του Δήμου μας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 4 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας:
1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
2. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
3. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
4. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση,
Μένουμε σε επιφυλακή,
Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ

Ο Δήμαρχος ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ».

Recommended For You

About the Author: efoni