Γιάννης Σμέρος στο efoni.gr: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να τιμήσει την εμπιστοσύνη της Κοινωνίας και τη θέληση της για Αλλαγή

Την ανάγκη οι εσωκομματικές διαδικασίες να γίνονται με σοβαρό τρόπο τονίζει ο Γιάννης Σμέρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.Παράλληλα, τονίζει ότι η συμμετοχή του κόσμου στις πρόσφατες διαδικασίες του κόμματος στην ήταν συγκινητική και επιβεβαιώνει ότι έχει πλέον έρθει η στιγμή για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

 

 

-Πώς σχολιάζετε τις  διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Πρόεδρος του μίλησε για «πρωτόγνωρη συμμετοχή» και διαμόρφωση των όρων της πολιτικής αλλαγής.

 

Για λόγους τάξεως, δεν θα ήταν ευγενικό να προχωρούσα σε ευρύτερο σχολιασμό για τις διεργασίες σε έναν άλλο πολιτικό χώρο από αυτόν που ανήκω. Καταρχήν να πω ότι είναι σημαντικό για ένα ακόμα να ανοίγει τις διαδικασίες του, κάτι που εφαρμόσαμε εμείς για πρώτη φορά πριν περίπου 20 χρόνια.

Αρκεί αυτό να γίνεται με σοβαρό τρόπο. Και επίσης να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψήφιους για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από την Ανατολική Αττική μιας και ακόμα τόσες μερες μετά δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση.

Σαν πολιτικό συμπέρασμα όμως δεν φαίνεται να προκύπτει από κάπου ή διαμόρφωση όρων πολιτικής αλλαγής ή μίας κινηματικής διαδικασίας με πρωτόγνωρη συμμετοχή, που εμπνέει για ευρύτερες ανακατατάξεις. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα κόμμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η μοιραία σκέψη οδηγεί αμέσως στις αντίστοιχες διαδικασίες που έγιναν μόλις πριν μία εβδομάδα στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κιν.Αλ. , οι οποίες ήταν μαζικότερες και δυναμικότερες, τόσο από πλευράς διάθεσης των συμμετεχόντων, όσο και από πλευράς εικόνας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κιν.Αλ.κατάφερε πράγματι να εκπλήξει και να δώσει έναν παλμό πολιτικής αλλαγής γιατί φάνηκε ότι κινείται έντονα κάτι στο κόμμα, που αυτή τη στιγμή καταγράφεται ως τρίτο.

 

-Πόσο πιστεύετε ότι η συμμετοχή στις εσωκομματικές διεργασίες ενός κόμματος, συνάδουν με την δυναμική του στην κάλπη;

 

Για να συνεχίσω από εκεί που έμεινα στην προηγούμενη σας ερώτηση πάω ένα βήμα παρακάτω. Τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να παρουσιάσουν μία εικόνα πολιτικής του επικράτησης, που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αντιθέτως, βλέπουμε ότι σταθερά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κιν.Αλ. διατηρεί όχι μόνο μια υψηλότατη συμμετοχή στις διαδικασίες του, αλλά και το ότι αυτή αποτυπώνεται με πολύ δυναμικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος είναι μία αντανάκλαση της νέας εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ του κινήματος μας και της κοινωνίας και η οποία θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να συνεχιστεί αμείωτα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

 

-Τι έχουμε να περιμένουμε από το δικό σας συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 20-22/5;

 

Ενότητα, πολιτική αυτονομία και ανανέωση. Το τρίπτυχο αυτό αναμένεται να είναι το κεντρικό ζητούμενο των διεργασιών που θα γίνουν το προσεχές τριήμερο στο Συνέδριο μας. Αυτό που θα προκύψει θα πρέπει να είναι ότι έχουμε λάβει το μήνυμα για την επιβεβαίωση της νέας εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία και της κατάθεσης ρεαλιστικών προτάσεων για τα καθημερινά προβλήματα όλων μας.

 

-Τελικά, το ΠΑΣΟΚ , αφού επέστρεψε το όνομα, είναι έτοιμο να επιστρέψει σαν πρωταγωνιστής στον πολιτικό χώρο;

 

Η απάντηση είναι απλή και σαφής: ναι. Μην ξεχνάτε ότι το κόμμα μας είναι ο μόνος πολιτικός φορέας ο οποίος έκανε πραγματική αυτοκριτική, τιμωρήθηκε για τα δικά του λάθη και ζήτησε συγνώμη για αυτά, έκανε την αυτοκάθαρση του και με μία νέα ηγεσία είναι έτοιμο σήμερα να γυρίσει εκεί που ανήκει. Είναι ένα κίνημα λαού. Με το λαό διαμορφώθηκαν οι μεγάλες στιγμές και τα μεγάλα επιτεύγματα τα οποία ειναι η αξιακή μας παρακαταθήκη. Μαζί με το γεγονός ότι είναι συνειδητή μας επιλογή η γλώσσα της αλήθειας. Ώστε αυτή η σχέση να βασίζεται στην πραγματικότητα και όχι σε κούφιες υποσχέσεις.

 

-Πώς είδατε τον κόσμο στην Ανατολική Αττική να ανταποκρίνεται στις δικές σας εσωκομματικές διεργασίες; Είδαμε μεγάλη προσέλευση, αλλά ποια είναι η δικη σας προσωπική αποτίμηση;

 

Αυτό που έγινε στην Ανατολική Αττική μας έδωσε μεγάλη χαρά. Και με φίλους που μίλησα σε όλη την Ελλάδα παντού υπάρχει το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης. Για εμάς όμως, στην περιοχή μας είναι και μία δικαίωση. Παραμείνουμε πιστοί στο χώρο μας κάποια άνθρωποι όλων των ηλικιών με τις διαδρομές τους, τις αναφορές τους και τις επιλογές τους. Αλλά πάντα εκεί. Φάνηκε ότι οι τοπικές μας κοινωνίες από το Λαύριο μέχρι το Μαραθώνα και από τον Ωροπό μέχρι το Μενίδι ανταποκρίθηκαν στην κινητοποίηση όλων μας και προσήλθαν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η πραγματική δύναμη ανατροπής του σκηνικού.

Recommended For You

About the Author: efoni