Βρεττός-Αναγνωστοπουλος στη «Φωνή»: Η σύμπραξη, οι αντιδράσεις και το μέλλον του Δήμου Αχαρνών

Δήμος Αχαρνών

Η σύμπραξη των παρατάξεών τους προκάλεσε έκπληξη. Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, και ο επικεφαλής της «ΔΕΚΑ», Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, μίλησαν στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής» για το εγχείρημά τους, για την πορεία και το μέλλον, δίνοντας παράλληλα ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους επέκριναν την σύμπραξη.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησαν στην Άρτεμις Γκούρλια:

1.Τι σημαίνει για τους πολίτες των Αχαρνών η σύμπραξη των παρατάξεών σας και ποια είναι η προγραμματική σας δέσμευση μέσω της συμπράξεως για τις Αχαρνές; 

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Πρώτα από όλα οι δημότες των Αχαρνών θα πρέπει να γνωρίζουν πως η σύμπραξη αυτή έχει ήδη αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι μια κίνηση που σε πολλούς δήμους της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας είδαν με ιδιαίτερα θετική ματιά, καθώς δείχνει το δρόμο για την επόμενη μέρα. Η εποχή μας είναι δύσκολη για τους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Σε τέτοιες περιόδους η ένωση δημιουργεί ισχύ, η πρόσθεση δυνάμεων πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και την παραγωγικότητα. Με αυτό το σκεπτικό κάναμε ένα μεγάλο βήμα, βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας αποκλειστικά και μόνο το καλό της πόλης.
Προσωπική μου πεποίθηση είναι πως με τον τρόπο αυτό η πόλη μας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, χωρίς μικροπολιτικές, χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες υπάρχει μόνο ο δρόμος της προόδου και της ανάπτυξης. Αυτόν θέλουμε να βαδίσουμε όλοι μαζί και γιατί όχι να μην ακολουθήσουν κι άλλοι μαζί μας. Η προγραμματική μας δέσμευση δεν αλλάζει από τη σκέψη που τριβελίζει το μυαλό όλων μας κάθε μέρα, κάθε στιγμή: πώς να μην χάσουμε ούτε ένα λεπτό, για να προχωρήσουμε όλα αυτά που έχουμε σχεδιάσει και τα οποία θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύμπραξη αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο Αχαρνών. Αυτό εκτιμήσαμε και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Το κάρο είναι καλύτερα να το τραβούν περισσότερα άλογα. Σε μας τους αιρετούς, αλλά και στα μέλη της παράταξης ΔΕΚΑ που θα συμμετέχουν μέσα από διάφορες επιτροπές και νομικά πρόσωπα στη διοίκηση του Δήμου, θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε πράξη όσα είχαμε υποσχεθεί το 2019. Οι δημότες ενδιαφέρονται να δουν έργο. Λίγο τους ενδιαφέρουν οι παρατάξεις και οι έριδες που δημιουργούνται μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης.
Υπάρχει η δέσμευση συνεργασίας που είναι αποτυπωμένη σε χαρτί και δημοσιεύθηκε. Επιπλέον όμως η παράταξή μας, παρέδωσε στον Δήμαρχο ένα μακρύ κατάλογο έργων, δράσεων και προτεινόμενων παρεμβάσεων που θεωρεί αναγκαία για τον τόπο. Όλα αυτά που ζητήσαμε, ήδη συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής και αυτό είναι ήδη ένα πολύ θετικό βήμα, ενδεικτικό των καλών προθέσεων συνεργασίας. Ο χρόνος φυσικά θα δείξει…

2. Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού για τον Δήμο Αχαρνών που η μέχρι πρότινος μείζονος αντιπολίτευση καταψήφισε στην πλειοψηφία της αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεταξύ σας αντιπαραθέσεων. Πώς καταφέρατε να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ σας και ποιες οι ενέργειες που οδήγησαν στην σύμπραξη των παρατάξεων σας; 

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Ουδέποτε υπήρχε αμφιβολία πως ο στόχος ήταν ο ίδιος. Ο προορισμός ήταν ο ίδιος. Η στοχοθεσία ήταν παρόμοια. Κάθε παράταξη όμως διαλέγει έναν διαφορετικό δρόμο. Κι εμείς από τη δική μας πλευρά στον ένα χρόνο που πέρασε διαπιστώσαμε πως υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες πρέπει να βρεις τρόπο να ξεπεράσεις, πως πρέπει να δείχνουμε ευελιξία. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να σταθεί κάποιος στην ψήφιση του προϋπολογισμού που είναι ένα κεντρικό θέμα, μπορεί όμως να σταθεί και στη συναίνεση που υπήρξε σε άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα.
Εκεί ήταν τα πρώτα βήματα, στα οποία βαδίσαμε για να βρεθούν οι γέφυρες στη διαδρομή που ακολουθήσαμε. Από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε είδαμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και κυρίως πολύ σημαντικότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Η κοινή αυτή διαπίστωση ήταν το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα της σύμπραξης. Και σε αυτή τη διαδρομή με μεγάλη χαρά είδα όλους τους συνοδοιπόρους μου στην παράταξη του Υπερήφανου Δήμου να ακολουθούνε και να συμπαρίστανται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαφωνία μας ήταν προγραμματική κατά κύριο λόγο. Σήμερα, μετά την συμφωνία σύμπραξης και κυρίως την προγραμματική σύγκλιση που έχει συμφωνηθεί και ήδη ενεργοποιηθεί, είναι σαφές ότι είμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό σημείο. Έχει συμφωνηθεί λοιπόν ένα πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου Αχαρνών με τον Δήμαρχο και θα διεκδικήσουμε την υλοποίησή του, όσο κι αν οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και όσο κι αν τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.
Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι τα βασικά εργαλεία για να γίνουν πράξη όσα έχουμε πλέον σχεδιάσει από κοινού.

3.Με μια τόσο γενναία και πρωτοπόρα απόφαση για την σύμπραξη, υπήρξαν αντιδράσεις από το εσωτερικό των παρατάξεων σας, είτε εκλεγμένων είτε μελών σας; 

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Όπως ήδη σας ανέφερα, η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη από το σύνολο της παράταξης. Δεν χρειάστηκε να μπούμε σε κάποια ιδιαίτερη διαδικασία ή να αναλωθούμε σε μακράς διάρκειας συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και αναλύσεις. Ο Υπερήφανος Δήμος δημιουργήθηκε για να αλλάξει την πόλη, για να κάνει ξανά τους δημότες των Αχαρνών περήφανους για την πόλη τους. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αποδεκτή η σύμπραξη με χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί είδα μια έμπρακτη απόδειξη πως όλοι έχουμε το ίδιο σκεπτικό. Δεν σας κρύβω πως υπήρξαν και κάποιες ερωτήσεις ή κάποιες μικρές αντιδράσεις. Θα ήταν περίεργο άλλωστε να μην υπήρχαν σε μια δημοκρατική παράταξη σε ένα σύνολο τόσων ατόμων. Η διαδικασία αυτή όμως βοήθησε στο να λυθεί κάθε απορία, στο να μην μείνει καμία εκκρεμότητα, καμία απορία. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε τρία χρόνια στα οποία πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος του παρελθόντος. Μόνοι μας δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε να τρέξουμε, να κάνουμε όσα έχουμε σχεδιάσει, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε δύο λέξεις – κλειδιά. «Γενναία» και «Πρωτοπόρα απόφαση» ! Εγώ πιστεύω ότι η απόφαση που πήραμε, περιέχει και τις δύο έννοιες. Αν είναι «γενναία», αυτό μάλλον αφορά το γεγονός ότι μπήκαν στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες ενώ παράλληλα είχαμε το σθένος να δεχθούμε ότι θα βρεθούμε σε έντονες, αλλά ευτυχώς πολύ λίγες όπως αποδείχθηκε αντιδράσεις και να τις αντιμετωπίσουμε.
«Πρωτοπόρα απόφαση» όμως γιατί; Γιατί πιστεύουμε σε ένα πιο σύγχρονο τρόπο ένωσης δυνάμεων και όχι διαχωρισμού. Επιλέξαμε αντί να ξοδεύουμε τον χρόνο και την πολιτική μας ενέργεια σε αντιπαραθέσεις, να ριχτούμε στη μάχη της υλοποίησης. Καλοπροαίρετα αλλά χωρίς εκπτώσεις, προσφέρουμε την εμπιστοσύνη μας στον σημερινό Δήμαρχο και πλέον θα δουλέψουμε συλλογικά και με μέθοδο, αντί να στεκόμαστε στην αντίπερα όχθη.
Ως προς τις αντιδράσεις, μην κρυβόμαστε, υπήρξαν. Ευτυχώς είναι πολύ λίγες. Άλλες κατανοητές και άλλες όχι. Για όλους όσοι όμως αντέδρασαν, εμείς θα είμαστε εδώ, για να τους αποδείξουμε ότι κινηθήκαμε μόνο με αγαθές προθέσεις. Η απόφασή μας παρά το όποιο πολιτικό ρίσκο, στοχεύει στο μέλλον του Δήμου Αχαρνών και υπό αυτή την έννοια έχω την πεποίθηση ότι θα προσθέσουμε κάτι παραπάνω από ένα λιθαράκι στην ιστορία του τόπου.
Ο πολύς κόσμος πάντως, είδε με θετικό μάτι τη σύμπραξη. Αυτό εισέπραξα από τους περισσότερους συμπολίτες μας με τους οποίους μίλησα. Άλλωστε όσοι μας ψήφισαν σε θέσεις διοίκησης δεν ήθελαν να μας δουν;
Στους σεναριογράφους θα συνιστούσα υπομονή. Αν υπάρχουν ειδικοί ή προσωπικοί λόγοι για κάποιους να μη συμφωνούν με τη σύμπραξη, τα επιχειρήματα καμία αξία δεν έχουν.

4.Η απόφαση σας κ Δήμαρχε να προχωρήσετε σε αυτή την προσπάθεια πηγάζει από το γεγονός ότι λόγω του εκλογικού νόμου, δεν κατέχετε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η απάντηση είναι αυτονόητη. Η απόφαση αυτή δεν ήταν προϊόν πίεσης, δεν ήταν αναγκαστική. Παρά το ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα είχαμε ένα μικρό σχετικά αριθμό εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, ουσιαστικά δεν υπήρξε σημαντικό πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Αυτό το γεγονός άλλωστε ήταν που βοήθησε να ωριμάσει η ιδέα της σύμπραξης. Κανένας τέτοιος προβληματισμός δεν θα ήταν αρκετός για τη σύμπλευση και τη συμπόρευση των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων που εκπροσωπούν τους δημότες στο Δημοτικό Συμβούλιο, εάν έλειπαν η συνεννόηση, οι κοινές ιδέες, το ίδιο όραμα. Με την απόφαση αυτή θεωρώ πως δείξαμε έναν διαφορετικό δρόμο , που έχει ανάγκη τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η δική μας πόλη. Κανένας δεν βρέθηκε χαμένος από τη συνένωση δυνάμεων, κανένας δεν έχασε από τη συνεργασία. Ίσα ίσα θεωρώ πως με τον τρόπο αυτό εκτός από την ουσία στέλνουμε και ένα συμβολικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.  Καθημερινά οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται. Οι ανάγκες των καιρών τη φέρνουν μπροστά σε νέες προκλήσεις, που απαιτούν εγρήγορση, τεχνογνωσία, εξειδίκευση, αποφασιστικότητα, αμεσότητα. Όσο περισσότεροι λοιπόν, τόσο καλύτερα και τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να δράσουμε.

5. Κ Αντιδήμαρχε, πώς σχολιάζετε τις φωνές μέσα στην παράταξη ΄΄ΔΕΚΑ΄΄ που κάνουν λόγω για την διάλυση της παράταξης με την απόφαση για σύμπραξη με την διοικούσα παράταξη και την απόφασή σας να συμπράξετε χωρίς να έχετε λάβει υπόψιν την γνώμη των μη εκλεγμένων της παράταξής σας, καθώς όπως είχατε προαναγγείλει θα γινόταν κάποιο Συνέδριο μεταξύ των μελών σας. 

Νομίζω ότι περνάμε μια μεγάλη στροφή στην ιστορία. Αλλάζουν στην κυριολεξία τα πάντα! Η Οικονομία, οι χώρες, τα σύνορα, οι προοπτικές, οι τεχνικές… Όλα ! Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ο καθένας αυτή την αναγκαία αλλαγή και να την ακολουθήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Γι’ αυτό την αλλαγή κάποιοι τη βαφτίζουν «διάλυση». Μοιραία, κάποιοι εξακολουθούν ακόμα να προσπαθούν με τα παλιά «υλικά» που εμπιστεύονται, να χτίσουν μια σύγχρονη πραγματικότητα που – απ΄ότι καταλαβαίνω – τους φοβίζει και λίγο. Κοιτάξτε, οι παρατάξεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δεν είναι κλουβιά. Αρχικά, δημιουργούνται γιατί κάποιοι άνθρωποι ενώνουν ιδέες, σκέψεις και κοινές εμπειρίες για να γίνουν βήματα προόδου σε έναν τόπο. Αν όμως όλα αυτά γίνουν πράξη μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο πχ μέσα από τη σύμπραξη παρατάξεων, γιατί κάποιος να στέκεται απέναντι; Δε βρίσκω κάποιο νόημα.
Και ευτυχώς επειδή μιλάω με πολλούς ανθρώπους, απλούς και διαφορετικούς μεταξύ του, κανέναν δεν νοιάζει αν οι λύσεις στα προβλήματα έρθουν από μια παράταξη με το όνομα «10» ή «11» ή από το «10+11». Ο κόσμος είναι πρακτικός, όσο πρακτικές είναι και οι ανάγκες του. Γιαυτό θα μετρήσουν τα αποτελέσματα και ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος.
Για εμάς του δημοτικούς συμβούλους της παράταξης ΔΕΚΑ, αυτό που άλλαξε, είναι ότι πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των Αχαρνών και των Θρακομακεδόνων, μέσα από ουσιαστικές θέσεις ευθύνης.
Οι άνθρωποι της παράταξης ΔΕΚΑ, είμαστε εδώ λοιπόν! Έχουμε την ευθύνη της συνδιοίκησης και – εκτός από εμάς τους εκλεγμένους – αυτή τη θετική εξέλιξη θα κληθούν να συνυπηρετήσουν αρκετοί μη εκλεγμένοι μέσα από διοικητικές θέσεις. Να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα αποκλείεται. Δεν έγινε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Προχωράμε μπροστά λοιπόν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το συνέδριο, τίποτα δεν μας εμποδίζει να το κάνουμε στο μέλλον. Ίσως πλέον να έχει και ακόμα μεγαλύτερη αξία. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για αυτό.

6.Είστε ανοιχτοί στην σύμπραξη και άλλων παρατάξεων ή συνεργασία προκειμένου να προαχθούν οι αποφάσεις για το κοινό καλό του Δήμου;

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα ηνία του Δήμου απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε παράταξη. Στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται δέκα παρατάξεις. Θεωρούσα αυτονόητο πως όποιος επιθυμεί να βρεθεί δίπλα μας, θα βρει ανοιχτή την πόρτα. Κάποιοι τότε ίσως θεωρούσαν πως ήταν μεγάλα λόγια που λέγονται για να λέγονται. Αποδείχτηκε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Πιστεύω στις συνεργασίες, πιστεύω στις κοινές προσπάθειες. Δείξαμε τον δρόμο και με μεγάλη ικανοποίηση θα δούμε και άλλες παρατάξεις να ακολουθούν. Κανείς δεν περισσεύει. Πεποίθησή μου είναι πως σύντομα μπορούν κι άλλοι να βρεθούν σε αυτή την πορεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Σας το είπα από την αρχή… Είμαι οπαδός του συλλογικού και όχι του ατομικού! Ποιος θα εμποδίσει κάποιον που θέλει να βάλει πλάτη σε μια κοινή προσπάθεια να το βάλει; Ο «Κλεισθένης» σε αυτό εστιάζει κυρίως και μένει πλέον στην αληθινή ζωή να αποδείξει αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ή όχι. Εμείς , αποδείξαμε ότι είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία και το κάναμε πρακτικά. Τέλος, αν θα με ρωτούσατε, αν αυτό θα είχε σαν προϋπόθεση κάποιους όρους, σας λέω, ναι, οφείλει να έχει όρους διαφανείς και δημόσιους. Αυτό προβλέπεται και στο πρακτικό σύμπραξής που έχουμε υπογράψει.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni