Αφιέρωμα στο Λύκειο Ελληνίδων Αχαρνών

Το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων των Αχαρνών ιδρύθηκε τον Νοέμβριου του 1978,με  πρωτοβουλία της κ Νίτσας Βαρελά, την οποία πλαισίωσαν αξιόλογες κυρίες της  Αχαρναϊκής κοινωνίας.

Της Άρτεμις Γκούρλια

Από το 1979 μέχρι σήμερα, η χορευτική ομάδα δίνει δυναμικά το παρόν σε εκδηλώσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ χορού  στην Τουρκία, στην Ιταλία, Ουγγαρία, Τέρμολι (Ιταλίας), Παλέρμο Σικελίας, Αυστρία, Ρουμανία , Γαλλία, καθώς και στο Φεστιβάλ της Λευκάδας.

Το 1981, δημιουργήθηκε Τμήμα Οικοτεχνίας στο οποίο διδάχτηκε ο τρόπος κατασκευής της περίφημης παραδοσιακής φορεσιάς της Αττικής (Μενιδιάτικης),η αποτύπωση των παραδοσιακών κοσμημάτων της και τα περίφημα ΄΄φούντια΄΄. Το 1986 ξεκίνησαν  μαθήματα αργαλειού και κοπανέλι. Παράλληλα, το Λ.τ.Ε διοργανώνει με επιτυχία απογευματινά καλέσματα σε τσάι, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.α. Από το 1983 στο Λύκειο, λειτουργεί Μουσικό τμήμα, ενώ από το 1985 λειτουργούν τα τμήματα της Γυναικείας Χορωδίας και Μαθημάτων Θεατρικού Παραμυθιού. Η ιματιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με παραδοσιακές  φορεσιές, ενώ η δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία από δωρεές φίλων και άλλων φορέων.

Η φετινή χρονιά ήταν χρονιά εκλογών για το Λύκειο των Ελληνίδων με το ΔΣ να ανανεώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή πολλών νέων κοριτσιών στο ΔΣ. Ένας σύλλογος που παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα γεγονότα, αλλά που διατηρεί με ευλάβεια την παράδοση, την διαιωνίζει και την διαδίδει, πρέπει να συνδυάζει στην Διοίκηση, την εμπειρία αφενός και την φρεσκάδα αφετέρου. Αυτό ανέδειξαν οι φετινές εκλογές.

Όσον αφορά τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού, τόσο η νέα πρόεδρος κ. Σίτσα Βενετσιάνου, όσο και η έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Λ.τ.Ε, κ. Δήμητρα Καλογράνη, δήλωσαν πως η πανδημία αποτελεί τροχοπέδη για την λειτουργία του Λυκείου, όπως την  γνωρίζαμε. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί λόγο απραξίας και εφησυχασμού. Το Λύκειο, ξεκίνησε την λειτουργία του την Κυριακή 11/10/2020, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα που έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ. Με τμήματα χορού για όλες τις ηλικίες, τμήμα μουσικής χορωδίας και το τμήμα Οικοτεχνίας, το οποίο  η πρόεδρος έχει αναλάβει προσωπικά, και θα λειτουργήσει άμεσα.

Παράλληλα, προκειμένου να γίνει το Λύκειο ένας ευχάριστος χώρος για μικρούς και μεγάλους, με το χρώμα και το άρωμα της παράδοσης και με οικεία ατμόσφαιρα, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος κ Βενετσιάνου, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός ανανεωμένου χώρου, αντάξιου του ιστορικού ονόματος του Συλλόγου.

Με μόνο γνώμονα την προώθηση του Συλλόγου, τα μέλη του Δ.Σ αναλαμβάνουν υπό την ευθύνη τους ένα τμήμα (εφορία) και μέσα από κάθε εφορία με διάφορες ενέργειες και δράσεις θα προάγουν το έργο του Λυκείου. Οι χορευτικές εκδηλώσεις, η διοργάνωση εκδηλώσεων φιλολογικού ενδιαφέροντος, η εκμάθηση παραδοσιακών κεντημάτων, κατασκευών, της κεντητής νυφικής κουλούρας, αλλά και η αναβίωση ηθών και εθίμων στις μεγάλες γιορτές της πατρίδας μας, αποτελούν τις δράσεις των εφόρων.

Όνειρο όλων των μελών του Λυκείου των Ελληνίδων Αχαρνών είναι να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, γιατί η επαφή με τον κόσμο έχει διπλή ωφέλεια. Αφενός εμπλουτίζεται το Λύκειο με καινούρια μέλη, που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και αφετέρου το Λύκειο αποκτά το κύρος και την οντότητα που δικαιούται. Να καταφέρει το Λύκειο να γίνει ο πρεσβευτής της πόλης των Αχαρνών στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων των Αχαρνών κ. Σίτσα Βενετσιάνου, καθώς και την Έφορο Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου κ. Δήμητρα Καλογράνη για τις πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Λυκείου, αλλά και τις δηλώσεις τους για την επανέναρξη των μαθημάτων και τα όνειρά  τους για το μέλλον του Συλλόγου.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni