Απομονωμένοι άνθρωποι: Η μοναχικότητα πριν την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού

Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

«Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, και αν μπορεί να μείνει μόνος του τότε είναι είτε ζώο είτε Θεός»

Αριστοτέλης

Βιώνουμε μια εποχή που η απομόνωση είναι το ζητούμενο, κρατάμε αποστάσεις για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Ωστόσο τη μοναχικότητα τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Δύο σημαντικοί παράγοντες μας οδήγησαν σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, η τεχνολογική κατάχρηση και η οικονομική κρίση.

 H γενιά των millennials (όσων γεννήθηκαν 1980-2020) έχει διαμορφώσει ένα τρόπο ζωής αρκετά ‘’λιτό’’ ως προς την ανθρώπινη συναναστροφή σε σχέση με τη generation X (1965-1980) που έζησαν τα χρόνια της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Μετά το 2020 ακολουθεί η γενιά generation Z, αναφέρομαι στα παιδιά ηλικίας 18 ετών, τα οποία επίσης εκφράζουν δυσαρέσκεια ως προς την ανθρώπινη επαφή. Από το 1980 και ύστερα, ο τομέας της άμεσης επικοινωνίας σημειώνει  πτώση και σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά νοσεί, εγκλωβισμένος στα site, link και like.

Δεν έχει σημασία πλέον τι ηλικία έχεις, η πραγματικότητα είναι μια. Απομόνωση, έλλειψη επικοινωνίας, συναισθηματική αποστασιοποίηση, κυνισμός. Για μια μερίδα πληθυσμού η κοινωνική έξοδος και η επικοινωνία έχουν περιοριστεί για λόγους οικονομικούς. Μην ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση της χώρας μας έχει καταβάλει πολλά σπίτια και επιχειρήσεις, είναι αδύνατον να μην επηρεάσει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η διέξοδος από όλο αυτό δεν θα μπορούσε να είναι ιδανικότερη από μια ‘’βουτιά’’ στο παράλληλο σύμπαν του διαδικτύου. 

Δεν θα ήταν ορθό να δαιμονολογήσουμε το διαδίκτυο. Έχει συμβάλλει θετικά στην ανθρώπινη εξέλιξη, μας έχει διευκολύνει σε αρκετούς τομείς και μας προσφέρει σε σχετικά χαμηλή τιμή άλλοτε πανάκριβες παροχές. Ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, αρκετές μαμάδες χρήζουν τη συσκευή, ως ‘’νταντά’’. Συνεχίζουμε με το δημοτικό, όπου η τεχνολογία βοηθάει στην εκπαίδευση αλλά και στην επαφή με τους συμμαθητές. Προχωράμε  προς την εφηβεία ,στην οποία είναι βασικό αξεσουάρ ένα κινητό τηλέφωνο και σε αυτό το ηλικιακό στάδιο μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο τα social media. Και θα παραμείνω στην ηλικία της εφηβείας, καθώς θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε την εικόνα που βλέπουμε στο πάρκο αλλά και στην  καφετέρια, κεφάλια σκυμμένα σε οθόνες. Θα αναφέρω και τα ακραία περιστατικά όπου η ενασχόληση με το ίντερνετ διαταράσσει το νυχτερινό ύπνο, απομακρύνει το παιδί από το κοινωνικό πλαίσιο αλλά και από την ίδια του την οικογένεια. Ακολουθούν ηλικιακά οι millennials, μια γενιά η οποία με τη χρήση του διαδικτύου έχει μεταβάλλει τη κοινωνική δομή, δηλαδή τις σύγχρονες οικογένειες. Στις σύγχρονες οικογένειες κάθε παιδί έχει κατά μέσο όρο 4 γονείς και αυτό γιατί τα διαζύγια καλπάζουν, ζούμε στην εποχή της ΄΄εύκολης αντικατάστασης΄΄, με άπειρες επιλογές ο καθένας στο λογαριασμό του στα  social media. Για ποιο λόγο να καταβάλλουν την όποια προσπάθεια σε έναν γάμο; Τέλος, θα αναφερθώ στη τρίτη ηλικία, όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει εξοικειωθεί με τα πλήκτρα ή τις οθόνες αφής ,ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό για το οποίο η τεχνολογία φαντάζει ξένος πλανήτης. 

Εάν λοιπόν νιώθεις και εσύ μοναχικότητα, διεκδίκησε την επικοινωνία! Είναι ανθρώπινη ανάγκη, βασική για τη ψυχική και τη σωματική υγεία. Ο άνθρωπος εάν δεν μοιραστεί τα συναισθήματα του, δεν αγκαλιάσει και δεν έχει μια ουσιαστική επαφή με τα μάτια ,μαραζώνει. Μην απελπίζεσαι, η επιθυμία αρκεί για μια ουσιαστική αλλαγή!

Η Ταμάρα Λεϊζέροβιτς είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Διεύθυνση: Πάρνηθος 23 (Εμπορικό Κέντρο Στάμου), 3ο όροφος, Αχαρνές, ΤΚ 13674

Τηλέφωνο: 2111137021

Κινητό: 6944 686 886

Site: http://leizerovich.gr/

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni