ΟΤΑ: Aλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο μετά τα προβλήματα με τη «Μήδεια»-Αποκλειστική αρμοδιότητα για τα δέντρα

Τη λύση του γόρδιου δεσμού με τις ασαφείς αρμοδιότητες, που οδήγησε σε πρωτοφανή ομηρία τα βόρεια προάστια της Αθήνας για ημέρες μετά την καταστροφική κακοκαιρία της «Μήδειας», θα επιχειρήσει να βρει η κυβέρνηση.

Οπως προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα προωθήσει σε σύντομο χρόνο νομοθετική ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εδράζεται σε δύο πυλώνες.

• Τη «διαχείριση» των δένδρων που βρίσκονται κοντά σε κολώνες της ΔΕΗ, και με την πτώση τους προκάλεσαν το πρόβλημα, θα αναλάβουν κατ’ αποκλειστικότητα οι δήμοι και μάλιστα με δικούς τους πόρους.

• Την ευθύνη συντήρησης των καλωδίων και της αποκατάστασης, όπου υπάρχει πρόβλημα, θα την έχει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, θα προωθηθεί πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων σε περιοχές «υψηλού κινδύνου», όπου αυτό είναι βεβαίως εφικτό. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή θα δεσμευθεί ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η πολυήμερη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών, που οδήγησε περί τις 4.000 νοικοκυριά να μην έχουν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ ηλεκτρικό, οφείλεται σε μια σειρά από αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά και σε ολιγωρίες των υπευθύνων, δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ και, πρωτίστως, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρώτον, όπως αναφέρεται, το μέγεθος της χιονόπτωσης ήταν πρωτόγνωρο, με αποτέλεσμα πάρα πολλά δένδρα να μην αντέξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για 5.000 περιστατικά στα οποία έπρεπε να παρέμβει ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το προσωπικό του στην Αττική περιορίζεται στα 600 άτομα.

Δεύτερον, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω υποχρηματοδότησης όλα τα τελευταία χρόνια, είναι απαρχαιωμένο, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Τρίτον, στην τελική φάση της προσπάθειας επαναφοράς του ρεύματος, οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες, καθώς ο ΔΕΔΗΕ έπρεπε σε ορισμένες περιπτώσεις να «στήσει» ένα νέο δίκτυο, αφού οι καταστροφές δεν επέτρεπαν οι κολώνες και τα καλώδια να τοποθετηθούν στην προγενέστερη θέση. Επίσης, λόγω απουσίας ενός συστήματος ψηφιοποίησης, έπρεπε να γίνεται έλεγχος από σπίτι σε σπίτι για το πού υπήρχε ρεύμα και πού όχι.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, πέραν των αντικειμενικών δυσχερειών, υπήρξαν και κρίσιμες αστοχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δήμους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο η Πολιτική Προστασία είχε αποστείλει το σχέδιο «Βορέας» για τη διαχείριση μεγάλων χιονοπτώσεων, καλώντας τους να το προσαρμόσουν σε τοπικό επίπεδο. Κατά τις ίδιες πηγές, από τους 325 δήμους μόνον οι 14 ανταποκρίθηκαν. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ αρχικά εμφανίζεται να καθυστερεί να ενημερώσει τους δήμους για την ανάγκη κοπής δένδρων κοντά σε κολώνες της ΔΕΗ στα βόρεια προάστια. Ενώ, οι πιθανές επιπτώσεις της «Μήδειας» στην Αττική υποβαθμίζονται, με αποτέλεσμα η έλευση προσωπικού του από άλλες περιοχές της χώρας να γίνει καθυστερημένα.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni