Μέλι : Oι ευεργετικές του ιδιότητες και εύκολα σνάκ

Της Χριστίνα Μουστάκη Σύμβουλος διατροφής/Υγείας

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αναφέρεται ως η τροφή των θεών του Ολύμπου . Το μέλι έχει τεράστια θρεπτική αξία και είναι πολύ εύκολο να το εντάξουμε στο καθημερινό πρόγραμμα της διατροφής μας . Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία ,ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και νερό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού :

– Βοηθά στο να υποχωρούν ευκολότερα οι αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη .

– Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

– Μειώνει τα έλκη και τις γαστρεντερικές διαταραχές. – Έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.

-Αυξάνει την αθλητική απόδοση.

-Μειώνει τον ερεθισμό του βήχα και του λαιμού.

– Είναι σύμμαχος της μνήμης .

-Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα .

-Επουλώνει πληγές και εγκαύματα κάνοντας την επιδερμίδα πιο σφριγηλή.

Επειδή πολλοί θεωρείτε ότι το μέλι θα σας παχύνει πρέπει να σημειωθεί ότι ,μια κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει 60 περίπου θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο. Επιπλέον, έχει μηδενικό ποσοστό λίπους. Πολλές φορές ,κάποιοι επιτήδειοι νοθεύουν το μέλι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζη . Εσείς για να προστατευτείτε μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και να βάλετε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι. Η ζάχαρη και η γλυκόζη διαλύονται εύκολα στο νερό. Οπότε, αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί . Αντίθετα, αν είναι αγνό δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή , αλλά θα παραμείνει αυτούσιο στον πάτο του ποτηριού .

Τρόποι για να εντάξετε το μέλι στα καθημερινά σας  γεύματα

-Ψητά μήλα με μέλι και κανέλα

– Γιαούρτι με μέλι και καρύδια -Κρακεράκια ή ρυζογκοφρέτες με μέλι και κανέλα

– Γάλα με βρόμη (το οποίο θα έχετε βράσει για λίγα λεπτά σε ένα μικρό κατσαρολάκι . Στη συνέχεια ρίχνετε τα φρούτα της αρεσκείας σας, αφήνετε για λίγα δευτερόλεπτα και απομακρύνετε από τη φωτιά ). Έπειτα, προσθέτετε μια κουταλιά του γλυκού μέλι . Βάζετε σε ένα μπολάκι και είναι έτοιμο !

– Μπάρες με βρόμη μέλι και φυστικοβούτυρο ( 3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο , 4 κουταλιές της σούπας βρόμη αλεσμένη ,1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 χούφτα ξηροί καρποί αλεσμένοι ). Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ , τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα . Ρίχνετε το μείγμα ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες κ με έναν μικρό πλάστη του δίνετε ένα τετράγωνο σχήμα . Χαράζετε σε κάθετα κομμάτια και το βάζετε στο ψυγείο . Μια ώρα αργότερα οι μπάρες σας θα είναι έτοιμες .

 

Recommended For You

About the Author: efoni