Είδατε το The Queen’s Gambit; Φτιάξτε τώρα κι ένα Gibson

Το The Queen’s Gambit (στα ελληνικά «το Γκαμπί της Βασίλισσας») στο Netflix αποτελεί, αδιαμφισβήτητα τη σειρά του μήνα στην μεγάλη πλατφόρμα διαδικτυακής θέασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εκτός όμως από τη σπουδαία ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας Άνια Τέιλορ-Τζόι (Anya Taylor-Joy), τη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και την εξαιρετική επιλογή μουσικής, που οι περισσότεροι θαυμάσαμε, το βλέμμα όλων εμάς που αγαπάμε τα ποτά θα έπεσε σίγουρα και στο αγαπημένο κοκτέιλ της σειράς, το Gibson, το οποίο αναμένεται -εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης επιτυχίας του Queen’s Gambit- να αδειάσει ένα, κατά τα άλλα σχετικά άγνωστο υλικό, από τα ράφια των σουπερμάρκετ και ντέλι.

Σε μία από τις πρώτες πτήσεις της «μικρής» Μπεθ Χάρμον (Beth Harmon) με αεροπλάνο, δοκιμάζει από τη μαμά της το Gibson. «Ωραίο είναι», αναφωνεί η Μπεθ. «Είναι Μαρτίνι;», ρωτά τη μαμά της. «Gibson», απαντά εκείνη, για να συνεχίσει: «Το κρεμμύδι το κάνει ελαφρώς πιο εκλεπτυσμένο από την ελιά». Όλα αυτά εν πτήση και υπό τους ήχους των Compton Brothers.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, όλα πήραν «το δρόμο τους» και το Gibson τη θέση του ως το πιο αγαπημένο κοκτέιλ της Μπεθ Χάρμον, περίεργα στρυμωγμένο ανάμεσα σε άπειρες μπίρες και ηρεμιστικά χάπια.

Η ιστορία του Gibson

Όπως αρκετά κλασικά κοκτέιλ, έτσι και το Gibson, δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε και από ποιον πρωτοπαρασκευάστηκε, παρόλα αυτά, η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό είναι από το 1898! Η πρώτη ίσως ταινία στην οποία έκανε την εμφάνισή του το Gibson ήταν το «Όλα για την Εύα» (All About Eve), όταν μια άλλη κυρία, η Μπέτι Ντέιβις ως Μάργκο Τσάνινγκ –ίνδαλμα για τις κυρίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60, ενδεχομένως και για τη μαμά της Μπεθ- κράδαινε με το ένα της χέρι σε ουκ ολίγες στιγμές ένα ποτήρι Gibson, ενώ κρατούσε απασχολημένο το άλλο, «παίζοντας» με την οδοντογλυφίδα με τις πίκλες κρεμμυδιού.

Ναι, αυτό που δεν πρόλαβα ακόμη να εξηγήσω, παρόλο που το ανέφερα πιο πάνω, είναι πως το Gibson ουσιαστικά είναι ένα Μαρτίνι, μόνο που στη θέση της φλούδας λεμονιού ή της ελιάς χρησιμοποιούνται πίκλες μικρού κρεμμυδιού τύπου ‘’pearl onion’’. Τι είναι όμως το pearl onion;

Gibson

Η επίσημη, λατινική ονομασία του pearl onion είναι Allium ampeloprasum var. Sectivum. Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των βολβοειδών φυτών Allium, στην οποία ανήκουν όλα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα πράσα και τα τσάιβς, μεταξύ εκατοντάδων άλλων φυτών, τα περισσότερα εξ αυτών, εδώδιμα. Είναι ακόμη μικρότερα από τα υπανάπτυκτα κρεμμύδια ονόματι κοκκάρια που χρησιμοποιούμε στο στιφάδο ή τα εσαλότ και στις ΗΠΑ είναι γνωστά ως ‘’creamers’’, ενώ στη Γαλλία ως ονιόν γκρελό (oignon grelot), δηλαδή «μικρό κρεμμύδι». Η πιο συνηθισμένη τους χρήση είναι… για πίκλες!

Gibson

Πως φτιάχνουμε λοιπόν το Gibson;

Πανεύκολα!

  • Φτιάχνετε ένα Μαρτίνι στην αναλογία που εσείς επιθυμείτε (εγώ προσωπικά το προτιμώ με την παρακάτω)75ml τζιν

    15ml γαλλικό ξηρό βερμούτ

  • Τοποθετείτε τα δύο υλικά μαζί με καθαρό πάγο σε ένα δοχείο ανάδευσης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε δοχείο, αλλά τα μεταλλικά προτιμώνται. Ανακατεύεται μέχρι να παγώσει το δοχείο και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι τύπου cocktail.
  • Αντί για οποιαδήποτε άλλη γαρνιτούρα, σουβλίζετε μία, δύο ή ακόμη και τρεις πίκλες από pearl onion και τις ρίχνετε μέσα στο ποτό. Et voila!

Πηγή: bitterbooze.com

Recommended For You

About the Author: efoni